Tekst objavljen: 25.08.2014 11:00        


Svaki veći trošak građani Srbije pokrivaju keš kreditom, a od početka godine banke su odobrile 11,6 milijardi dinara ovih zajmova, što je više od odobrenih stambenih kredita u istom periodu. Keš krediti su ponovo, posle stagnacije tokom prošle godine, najpopularnija bankarska usluga.

Gotovina je najtraženija, prosečan kredit - 3.000 evra

Prosečan gotovinski zajam iznosi oko 3.000 evra, a stambeni od 50.000 do 70.000 evra.

EVRE NIKO NEĆE

Nekada popularni evro gotovinski krediti sada su gotovo zamrli. Naime, zbog obaveznog depozita od 30 odsto i visokih kamatnih stopa, koje kod nekih banaka dostižu i 29 odsto, stanovništvo radije uzima dinarske keš pozajmice. Tako izbegava kursni rizik i dobija povoljnije uslove. Inače, kamate na gotovinske kredite u domaćoj valuti kreću se od 14,40 do 24 odsto na godišnjem nivou. Grejs period je od tri do šest meseci, a rok otplate od 12 do 100 meseci.
Banke su, prema podacima Udruženja banaka Srbije, na ime stambenih kredita, od početka godine do kraja jula, odobrile 6,58 milijardi dinara, dakle pet milijardi dinara manje od ukupnog iznosa keš pozajmica. Od decembra prošle godine kada su gotovinski zajmovi iznosili 189,6 milijardi dinara, narasli su do kraja jula ove godine na 201,2 milijarde dinara. Građani su do kraja prošle godine uzeli stambenih kredita u vrednosti od 339,6 milijardi dinara, a prošlog meseca je taj iznos bio 346,2 milijarde dinara.

Ekonomisti smatraju da je ovakav trend posledica loše kreditne sposobnosti građana.

- Građani koji ispunjavaju uslove, uglavnom su već uzeli stambene kredite i zato sada stagnira tražnja za tim pozajmicama - smatra Zoran Grubišić, ekonomista. - S druge strane, gotovinski krediti služe za situacije kada klijenti imaju trenutni finansijski problem, veliki minus po kreditnim karticama, dozvoljeni minus... Tada građani pokušavaju da sve obaveze svedu na jedan kredit, odnosno refinansiraju postojeće dugove uz mogućnost da dobiju još gotovine.

Kako kažu bankari, sezona keš kredita traje od proleća do jeseni, kada se izmiruju obaveze za plaćanje raznih računa, letovanje, pripremu dece za školu, nabavku ogreva i ostale potrebe.

- U sezoni smo davanja i odobravanja gotovinskih kredita, a građani ih mahom traže za adaptaciju prostora, školarine, turističke aranžmane, kupovinu automobila - kažu u Rajfajzen banci. - Ovakve pozajmice im odgovaraju i zato što ih banke odobravaju po jednostavnim procedurama. Recimo, potrebno je samo doneti banci zahtev za kredit i u roku od 24 sada kredit će biti odobren, a sredstva će biti na računu klijenta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
gotovinski krediti keš krediti keš kredit banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana