Tekst objavljen: 18.04.2014 16:55        


Ukupni krediti preduzeća, preduzetnika i gradjana u Srbiji u martu iznosili su 2.092 milijardi dinara, što je 2,1 odsto manje nego na kraju februara, objavilo je Udruženje banaka Srbije. Pozajmice preduzećima bile su 1.360 milijardi dinara i za 3,2 odsto su manje nego na kraju februara.

Građani i privreda duguju bankama 2.092 mlrd. dinara

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić kazao je da je manja zaduženost privrede loš signal, jer opadanjem kreditne aktivnosti kompanija smanjuju se mogućnosti za ulaganja i investicije.

Krediti preduzetnicima su u martu bili u padu 0,2 odsto i iznosili su 109,5 milijardi dinara, dok su krediti gradjana povećani za 0,2 odsto, na 622,7 milijardi dinara.

Od pozajmica stanovništvu u padu su potrošački krediti za 1,5 odsto i iznosili su 25,1 milijardu dinara i stambeni krediti za 0,3 odsto i iznosili su 343,2 milijarde dinara, dok su gotovinski krediti uvećani za jedan odsto i na kraju marta iznosili su 192 milijarde dinara.

Dugalić je ocenio da je veoma loše što pada zaduženost u stambenim kreditima, jer to znači da se manje gradi, a kako je gradjevinska industrija povezana sa drugim industrijama posledice toga će, kako je naveo, osetiti i banke i "čitava ekonomija".

Poljoprivredni krediti u martu su iznosili 33,9 milijardi dinara, što je za 0,9 odsto više nego na kraju februara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
UBS Udruženje banaka Srbije banke bankarsko tržište bankarski sektor klijent banke klijenti banke prezaduženost zaduženje zaduženost

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana