Tekst objavljen: 04.11.2013 12:45        


Ministarstvo finansija i Ministarstvo privrede nastavili su krajem prošle nedelje potpisivanje ugovora za subvencionisane stambene kredite, a Ministarstvo finansija obezbedilo je novac za subvencionisano stambeno kreditiranje i u narednoj godini.

Građanima oduzeto 179 stanova, država plaća rate

Međutim, svi koji se odluče na to da stan kupe uz pomoć hipotekarnog stambenog kredita moraju dobro da odvagaju svoje finansijsko stanje da se ne bi našli u neprilici da ne mogu da plaćaju mesečne rate kredita.

Na sajtu NKOSK-a objavljen je spisak 179 nepokretnosti širom Srbije koje su u postupku prodaje, s površinom stana i brojem soba, cenom, imenom poverioca i kontakt telefonom da bi se zainteresovani mogli informisati o svim detaljima. Poverioci su banke kod kojih je podignuta glavnina kredita prilikom kupovine nekretnine. Na sajtu Korporacije je objavljen spisak takvih nepokretnosti ponuđenih na prodaju
S obzirom na to da Nacionalna korporacija osigurava kredite koje banke odobravaju fizičkim licima za kupovinu, adaptaciju i izgradnju nekretnina, u Korporaciji objašnjavaju da samim tim oni preuzimaju deo rizika nenaplativosti tog kredita, što u praksi konkretno znači da snose 75 odsto neto gubitka banke po osnovu nenaplaćenog kredita.

Preuzimanjem dela rizika Nacionalna korporacija snižava ukupan rizik banke, što utiče na smanjenje kamatne stope koju banka naplaćuje klijentu.

U NKOSK-u objašnjavaju da banke kod kojih je klijent podigao kredit nerado i tek kao poslednju meru primenjuju aukcijsku prodaju nepokretnosti.

Nakon što se istroše sve mogućnosti da bi se pomoglo klijentu da se vrati u redovnu otplatu, to jest, kada banka i klijent ne postignu dogovor o odlaganju roka otplate kredita ili restrukturiranja, odnosno, ako klijent i nakon odlaganja roka otplate nastavi da neuredno ispunjava obaveze prema banci, sprovodi se prodaja nepokretnosti u postupku predviđenom odredbama Zakona o hipoteci ili Zakona o izvršenju i obezbeđenju, nakon čega se od novca ostvarenog prodajom nepokretnosti namiruju potraživanja banke i RS ukoliko je u pitanju subvencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
hipoteke hipoteka aktivrana hipoteka aktivirane hipoteke banke osiguranje NKOSK kupovina stana subvencionisani stambeni krediti krediti uz subvenciju države krediti uz subvenciju stambeni krediti stambeni kredit stanovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana