Tekst objavljen: 27.08.2016 15:54        


Gradnja kuće u Austriji sada je mnogo skuplja nego što je to bilo nekada, posebno u industrijskim centrima gde je gusta naseljenost, te da za to treba izdvojiti pozamašnu svotu novca koju mladi bračni parovi nemaju, ukazuju stručnjaci za nekretnine.

Gradnja kuće nemoguća misija za mlade generacije

Ne samo u Beču već i u drugim gusto naseljenim regionima u Austriji, gradnja kuće za mlade bračne parove sa prosečnim primanjima gotovo je nemoguća misija.

Placevi su pored Beča i okoline skupi i u Forarlbergu, Tirolu i većem delu Salcburga.

Šef instituta za nekretnine, gradnju i stanovanje Volfgang Aman ukazuje da je prosečna kuća koja se gradi veličine od 150 kvadrata. Za kuću sa baštom, garažom i nešto odstojanja od suseda potreban je plac od 500 do 600 kvadrata. Za to je u Forarlbergu potrebno izdvojiti više od 200.000 evra, a u okolini Beča čak i dvostruko i trostruko više.

Jedna kuća u zavisnosti od opremljenosti košta još 200.000 do 300.000 evra.

Ocena je da jedan mladi bračni par sa prosečnim platama gotovo da ne može da priušti ratu za kredit kojim bi se finansirao ovakav poduhvat.

U pokrajinama Gornja Austrija, Donja Austrija i Štajerska bi to možda i bilo ostvarljivo, ukoliko postoji neka ušteđevina i ukoliko 30 godina plaćaju mesečnu ratu od 1.000 evra.

Naime, uz pretpostavku da jedan bračni par zarađuje 1.200 evra, a drugi 1.900, kreditna rata bi bila 30 odsto njihovih primanja.

Istovremeno je i stanovanje znatno skuplje ako su uzme u obzir podatak da su kirije za stanove u poslednjih 25 godina udvostručene.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kirije kuća Austrija nekretnine stanovanje beč

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana