Tekst objavljen: 12.05.2015 11:27        


Grčka je dobila poziv da postane jedna od članica Nove razvojne banke (NRB), koju su osnovale zemlje BRIKS (Brazil, Indija, Rusija, Kina i Južnoafrička Republika), saopštila je vlada u Atini.

Grčka dobila poziv da postane članica banke BRIKS-a

Poziv je upućen tokom telefonskog razgovora između grčkog premijera Aleksisa Ciprasa i zamenika ruskog ministra finansija Sergeja Storčaka, a Cipras je ovaj predlog nazvao prijatnim iznenađenjem i dodao da će ga razmotriti do detalja, navodi se u saopštenju grčke vlade, a prenosi agencija Frans pres.

Ovakva vest objavljena je kasno sinoć, kada su zvaničnici Grčke bili na sastanku sa partnerima iz evrozone u Briselu, nastojeći da postignu dogovor sa kreditorima koji bi omogućio puštanje preostale tranše kredita Atini od 7,2 milijarde evra.

Nova razvojna banka, sa početnim kapitalom od 50 milijardi dolara, koja se smatra takmacem Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, ima za cilj finansiranje razvojnih projekata u zemljama BRIKS.
Zemlja sa najvećim osnivačkim ulogom u banci biće Kina (41 milijardu dolara), zatim Brazil, Indija i Rusija sa po 18 milijardi dolara i JAR sa pet milijardi.

Rusko Ministarstvo finansija nada se da će NRB, čije ce sedište biti u Šangaju, početi sa radom do kraja godine i prognozira da će banka pun kapacitet dostići za četiri do pet godina.

Grupa BRIKS osnovana je 2010. i njene članice čine oko 40 odsto svetskog stanovništva sa ekonomijom od oko 16 biliona dolara. Rusija je početkom aprila preuzela predsedavanje BRIKS-om od Brazila.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
MMF banke Atina Grčka nova razvojna banka Grčka vlada

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana