Zvanični kurs Evra za dan 28.07.21. :: 117.5637 rsd
Tekst objavljen: 07.04.2015 10:48        


Grčka je i dalje pod velikim rizikom kada su u pitanju korporativni bankroti, a poslednjih godina je bila među globalnim "liderima" po broju nesolventnih preduzeća.

Grčka: Na stotine bankrota i u 2015.

Međunarodna kompanija za osiguranje kredita Atradijus prognozira da će broj bankrota i ove godine ostati visok uz 459 slučajeva, iako blago niži u odnosu na prošlogodišnjih 463 preduzeća na koja je stavljen katanac, piše grčki list Katimerini.

To je najviši nivo bankrota među evropskim zemljama koje Atradijus prati, a kompanija navodi da bi prognoza mogla biti i lošija u svetlu ekonomskih pokazatelja kao što su indeksi poverenja, proizvodne cene u industriji i maloprodaja, koji su pogoršani od februara. Kompanija je prognozu sastavila na osnovu februarskih privrednih podataka.

Ekonomski problemi u Grčkoj rastu zbog neizvesnosti u pogledu postizanja definitivnog sporazuma između vlade u Atini i njenih međunarodnih kreditora, što koči poslovnu aktivnost.

Stručnjaci EU i Međunarodnog monetarnog fonda proučavaju plan reformi koji je prošlog meseca predložio premijer Grčke Aleksis Cipras u pokušaju da obezbedi isplatu 7,2 milijarde evra vredne tranše kredita iz paketa pomoći ukupne vrednosti 240 milijardi evra. Međutim, do postizanja dogovora s kreditorima, Grčka ostaje bez pristupa sredstvima koja su preostala u okviru paketa pomoći.

Vlada u Atini se nada da će uskoro dobiti "zeleno svetlo" za dostavljenu listu reformi, čime bi joj bilo odblokirana preostala sredstva iz paketa pomoći, da bi izbegla bankrot i uspela da isplati plate i penzije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ekonomski problemi Grčka bankrot međunarodni monetarni fond

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana