Tekst objavljen: 09.04.2015 11:40        


Od Grčke se danas očekuje da ispuni svoje obaveze i otplati tranšu duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) vrednu oko 450 miliona evra, nakon što je Atina poručila da će uspeti da vrati dug uprkos ozbiljnim finansijskim problemima. 

Grčki dug MMF-u danas stiže na naplatu

MMF je, zajedno sa Evropskom komisijim i Evropskom centralnom bankom, 2010. učestvovao u programu pomoći za Grčku, ukupne vrednosti 240 milijardi evra, sa ciljem sprečavanja bankrota u toj zemlji i njenog izlaska iz evropske monetarne unije, prenosi agencija AP.

Stručnjaci EU i MMF-a proučavaju plan reformi koji je prošlog meseca predložio premijer Grčke Aleksis Cipras u pokušaju da obezbedi isplatu 7,2 milijarde evra vredne tranše kredita iz paketa međunarodne pomoći.

Međutim, do postizanja dogovora s kreditorima, Grčka ostaje bez pristupa sredstvima koja su preostala u okviru paketa pomoći.

Vlada u Atini se nada da će uskoro dobiti "zeleno svetlo" za dostavljenu listu reformi, čime bi joj bilo odblokirana preostala sredstva iz paketa pomoći, da bi još jednom izbegla bankrot i uspela da isplati plate i penzije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
grčki program reformi grčka ekonomija dogovor sa mmf naplata kredita MMF

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana