Zvanični kurs Evra za dan 18.01.21. :: 117.5806 rsd
Tekst objavljen: 28.04.2015 15:05        


Grčka može da dobije do tri milijarde evra kao ruski avans u slučaju da zaključi sporazum o izgradnji tranzitnog gasovoda preko svoje teritorije za isporuku ruskog gasa u okviru projkta Turski tok, rekao je grčki premijer Aleksis Cipras u intervjuu Star TV, a prenosi Interfaks.

Grčkoj avans tri milijarde evra za Turski tok

Prema njegovim rečima, kao rezultat realizacije projekta na teritoriji Grčke će biti izgrađeno evropsko energetsko čvorište, što će sniziti cenu energije za Grčku. Pri tome Atina smatra da je uslov izgradnje gasovoda usklađenost sa svim zahtevima evropskog zakonodavstva.

Ranije su nemački mediji objavili da će, u okviru ugovora s Moskvom o Turskom toku, Atina dobiti avans do pet milijardi evra. Međutim, pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov je to demantovao.
Rusija i Grčka razmatraju izgradnju grčkog kraka Turskog toka. Projekat, kako su najavili predstavnici ruske strane, može da realizuje rusko-evropski konzorcijum u skladu sa evropskim zakonodavstvom. Gasprom namerava da preko teritorije Grčke transportuje 47 milijardi kubnih metara gasa.

Direktor ruske kompanije Aleksej Miler je ranije procenio troškove Atine za izgradnju svog dela cevovoda na dve milijarde evra.

Turski tok trebalo bi da zameni Južni tok, čija izgradnja je zamrznuta krajem 2014. godine. Projekat Turski tok je za Rusiju jedan od prioritetnih jer tranzitni ugovor s Ukrajinom o isporuci ruskog gasa Evropi preko njene teritorije neće biti obnovljen posle 2019. godine.

U intervjuu Star TV Aleksis Cipras je takođe izrazio uverenje da će sporazum između Atine i međunarodnih kreditora biti postignut u najskorije vreme. On se nada da bi preliminarni sporazum mogao da bude usaglašen do kraja nedelje. A do 9. maja, prema Ciprasu, strane mogu da prevaziđu sve razlike.

Međunarodni kreditori u zamenu za finansijsku pomoć traže od Grčke da nastave kurs stroge štenje. Atina veruje da će reforme, na kojima insistiraju kreditori, samo pogoršati ekonomsku situaciju u zemlji. Grčka je ranije računala da će uspeti da se dogovore o isplatili 7,2 milijarde evra, poslednje tranše kredita iz paketa finansijske pomoći, do zaključenja novog sporazuma.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
turski tok gasprom rusija Grčka avans

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana