Tekst objavljen: 15.07.2015 8:41        


Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je da će evropski kreditori Grčke morati toj zemlji da obezbede "daleko više" sredstava nego što pokazuju sadašnje procene neophodnog otpisa duga potrebnog da bi se stabilizovalo finansijsko stanje te zemlje.

Grčkoj potrebno daleko više novaca od aktuelne procene

Evropska unija mora da se odluči između dramatičnog produženja grejs perioda na čak 30 godina, kao i produženja perioda otplate duga, direktne isplate gotovog novca vladi za finansiranje njenog deficita ili otpisa dela duga, naveo je MMF, a prenela agencija AFP.

MMF je u novom, dopunjenom izveštaju o nivou zaduženosti Grčke takođe naveo da će, s obzirom na značajne rizike od pogoršanja situacije, Grčkoj možda biti potrebno više od 85 milijardi evra, koliko iznosi vrednost trećeg paketa pomoći toj zemlji, dogovorenog u ponedeljak.

Dužničko opterećenje Grčke će tokom sledeće decenije biti mnogo veće nego što se procenjivalo pre samo dve nedelje, pre nego što je Grčka 29. juna zatvorila banke i uvela druge mere kontrole kapitala, navodi se u novoj verziji izveštaja o Grčkoj, koju je MMF dostavio liderima EU tokom pregovora sa Grčkom proteklog vikenda.

Nove prognoze MMF-a pokazuju da će dug Grčke sledeće godine porasti na gotovo 200 odsto bruto domaćeg proizvoda, prema 177 odsto BDP iz prethodne prognoze, delimično zbog toga što Grčkoj u 2015. predstoji još jedna godina recesije.

Prognoza za 2020. pokazuje da će nivo duga biti visokih 170 odsto BDP-a, dok je ranija prognoza iznosila 142 odsto. S obzirom na takve podatke, Grčkoj će pored nove finansijske pomoći biti potreban i veći otpis dugova, smatra MMF.

"Drastično pogoršanje održivosti duga ukazuje na potrebu za merama pomoći koje će ići mnogo dalje od onoga što se dosad razmatralo. Zato ponavljamo naš zaključak da je dug Grčke neodrživ i da će zahtevati značajne mere smanjenja", ističe MMF.

Lideri evrozone i predstavnici Grčke su u ponedeljak, nakon maratonskih pregovora, postigli dogovor o trećem paketu međunarodne finansijske pomoći Atini, vrednom oko 85 milijardi evra, koji će biti odobren pod strogim uslovima, koji uključuju mere štednje, fiskalne i druge reforme.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
evropski kreditori Grčka dug evrozona MMF EU BDP

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana