Tekst objavljen: 15.06.2016 11:17        


Cene nafte nastavile su da slabe i danas pošto raste strah trgovaca zbog šansi da Britanija napusti Evropsku uniju, a vest o neočekivanom skoku američkih zaliha upalila je znak za uzbunu zbog mogućeg produžavanja perioda globalno prevelike ponude ove sirovine. 

Groznica zbog Bregzita i zalihe tope cenu nafte

Nakon što su se cene gotovo udvostručile u odnosu na februar ove godine, dotakavši prošle nedelje najviši nivo u više meseci, "crno zlato" je počelo da tone zajedno sa tržištima akcija zbog zabrinutosti u pogledu globalnih perspektiva rasta i britanske budućnosti u EU.

Američka "laka" nafta WTI pala je za 69 centi (1,42 odsto), i trgovana je na nivou od 47,80 dolara za barel, što je najniža cena ovog meseca, a severnomorska sirova nafta "brent" je oslabila za 71 cent (1,42 odsto) na 49,12 dolara, dotakavši tronedeljni minimum, izveštava agencija AFP.

Nafta WTI je izgubila 7,5 procenata u odnosu na prošlonedeljni 11-mesečni maksimum, dok se "brent" spustio za 5,5 odsto u odnosu na svoj osmomesečni najviši nivo.

Pritisak na prodaju nastao je u utorak nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) saopštila u svom mesečnom izveštaju da očekuje rast globalne tražnje za sirovom naftom ove i iduće godine, ali da će velike zalihe ograničiti buduće cenovne dobitke.

"Postoje ogromne nagomilane zalihe koje treba raščistiti", navela je IEA, dodajući da će to "verovatno umanjiti izglede za značajan rast cena nafte".

Posle toga usledila je vest Američkog instituta za naftu da podaci iz te industrijske grupacije u SAD pokazuju rast zaliha od 1,2 miliona barela prošle nedelje, pomutivši prognoze o padu.

Trgovci sada čekaju zvaničan izveštaj o američkim zalihama nafte koji treba da bude objavljen kasnije danas, kao i saopštenje nakon završetka dvodnevnog sastanka Federalnih rezervi.

S nestrpljenjem se očekuje i ishod sednice o monetarnoj politici Banke Japana, koja sutra završava rad, kako bi se videlo da li će biti uvedene nove podsticajne mere.
Na tržištima širom sveta vlada nervoza zbog nedoumice da li su vlade sposobne da se nose sa globalnim usporavanjem, koje je pogoršano narastajućim osećanjem da će Britanija glasati za izlazak iz EU. Akcije na svetskim tržištima su izgubile više od 2.000 milijardi dolara vrednosti u poslednjih nedelju dana.

"Na tržištu nafte vlada neizvesnost i mnogi trgovci su u potrazi za sigurnim utočištima", kaže analitičar za naftu i gas u kompaniji BMI Risarč, Piter Li, navodi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pada cena nafte američka nafta cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana