Tekst objavljen: 06.04.2018 16:00        


Porodicama fali 412 dinara za troškove, sudeći prema statističkim proračunima prihoda i troškova prosečnog domaćinstva. Trećina primanja potroši se na hranu.

Hrana i stan pola kućnog budžeta

Sve su manje razlike između porodičnih prihoda i njihove potrošnje. Tako barem tvrdi statistika, prema čijim proračunima je porodicama u četvrtom kvartalu 2017. nedostajalo tačno 412 dinara da pokriju svoje troškove. U istom periodu 2016. falilo nam je duplo više - 828 dinara.

U četvrtom kvartalu prošle godine prosečno su domaćinstva na raspolaganju imala 63.674 dinara, dok su izdaci za ličnu potrošnju iznosili oko 64.086 dinara. Prosečni prihodi su, prema statistici, bili za 5,0 odsto veći nego u istom periodu 2016. godine, a troškovi za ličnu potrošnju domaćinstava veći za 4,3 odsto.

I PREVOZ PAPREN

Transport je poslednjih meseci lane uzimao 8,8 porodičnog budžeta. Za komunikaciju smo trošili 5,2 odsto prihoda, gotovo isto smo davali i da bismo obnovili garderobu i obuću... Alkoholna pića i duvan su trošak "vredan" 4,9 odsto prihoda domaćinstva, a nešto malo manje - 4,2 odsto davalo se za zdravlje.


Više od polovine novca koje zarade porodice ode na najosnovnije - hranu i stanovanje. Anketa statističara među porodicama širom Srbije pokazala je da za namirnice i bezalkoholna pića dajemo 34,9 odsto primanja. Troškovi stanovanja, vode, struje, gasa i drugih energenata mesečno domaćinstvima "uzmu" prosečno 18 odsto prihoda.

Poređenje troškova za hranu u regionima Srbije pokazuje da su Beograđani za ove izdatke izdvajali 33,3 odsto budžeta, dok je porodicama na jugu i istoku za namirnice bilo potrebno 35,9 odsto primanja. I kod komunalija postoji razlika - stanovanje, voda, struja, gas "odnosilo" je u Beogradu 16,4 odsto porodičnog primanja, a u Šumadiji i zapadnoj Srbiji - u poslednjem kvartalu 2017. - skoro petinu porodičnog budžeta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
hrana računi mesečni prihod domaćinstva troškovi domaćinstva

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana