Tekst objavljen: 20.05.2014 13:30        


Neto finansijska imovina građana u Srednjoj i Istočnoj Evropi više je nego udvostručena od 2004, pri čemu je imovina građana Hrvatske s udelom u BDP-u od 97,5 posto bila čak dvostruko veća od proseka regije, pokazuje istraživanje UniCredita.

Hrvati duplo bogatiji od građana okolnih zemalja

Neto finansijska imovina građana u Srednjoj i Istočnoj Evropi iznosi gotovo 780 milijardi evra. Poređenja radi, neto finansijska imovina građana Austrije, Nemačke i Italije u 2013. iznosila je 6.800 milijardi evra.

Finansijska imovina građana Hrvatske sa udelom u BDP-u od 97,5 posto na kraju 2013. bila je relativno najveća među zemljama regije SIE. Zapravo, bila je čak dvostruko veća od prosjeka, odnosno za trećinu veća od proseka regije bez Rusije i Turske te je tako dosegla gotovo polovinu uporedivog udela finansijske imovine građana u BDP-u Austrije, Nemačke i Italije.

S druge strane, udeo finansijskih obveza hrvatskih građana u BDP-u od 39,2 posto je takođe bio relativno najveći među zemljama regije, ali je razlika u odnosu na prosek ipak bila nešto manja u usporedbi s financijskom imovinom.

Neto finansijska imovina hrvatskih građana je zahvaljujući opisanim kretanjima bruto imovine i obveza na kraju 2013. s udelom u BDP-u od 58,3 posto bila najveća među državama SIE regije i dosegla gotovo 40 posto uporedivoga udela neto finansijske imovine građana Austrije, Nemačke i Italije u BDP-u.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
2013. ekonomija hrvati Hrvatska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana