Tekst objavljen: 21.11.2013 14:30        


U Hrvatskoj je prosečno svaki četvrti zaposleni imao blokirane račune zbog nepodmirenih dugova, a gotovo svako peto domaćinstvo ima člana čiji su svi računi u bankama blokirani dok se ne namiri 22,61 milijarda kuna (2,95 milijardi evra) duga.

Hrvati muku muče sa minusom, ni banke im baš ne pomažu

Sa blokiranim svim računima, od tekućih, žiro pa do štednih konta, živi 290.447 ljudi. Građani imaju problema s otplatom 13 milijardi kuna (1,7 milijardi evra) kredita bankama, koliko ih je loših, odnosno delimično ili potpuno nenaplativih, što je 10,6 posto svih kredita koje otplaćuju bankama.

Istovremeno, samo neke banke nude posebno osmišljene kreditne linije za zatvaranje minusa, a većina za tu svrhu nudi standardne nenamenske gotovinske kredite.

Kamate za zatvaranje starih dugova uglavnom se kreću oko 10 posto, ali uslovi zavise od statusa i procene klijenta, a često su potrebni i različiti instrumenti osiguranja

Zakon o potrošačkom kreditiranju propisuje da banka, u slučaju ukidanja ili smanjenja  minusa, mora klijenta da obavesti mesec dana ranije i omogući mu otplatu kroz godinu dana, po istoj kamatnoj stopi po kojoj je plaćao i minus, što je tek nešto niže od maksimalno dopuštenih 12 posto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza blokada računa nedozvoljeni minus kamate na minus dozvoljeni minus banke klijenti banke klijent banke Hrvatska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana