Tekst objavljen: 18.10.2023 14:00        


Inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu je u septembru iznosila 6,7 odsto, što je nešto više od očekivanja i nepromenjeno u odnosu na prethodni mesec

I Britanci pauziraju podizanje kamata


Na mesečnom nivou, glavni indeks potrošačkih cena je povećan za 0,5%, u skladu sa očekivanjima. Ekonomisti koje je anketirao Rojters predviđali su godišnju stopu od 6,6% i mesečni porast od 0,5%.

Najveći doprinos smanjenju imaju hrana i bezalkoholna pića, čije su cene pale na mesečnom nivou prvi put od septembra 2021. godine, saopštila je u sredu Kancelarija za nacionalnu statistiku. Rast cena goriva dao je najveći doprinos stopi na naslovnoj strani.

Osnovni CPI — koji isključuje promenljive cene hrane, energije, alkohola i duvana — dostigao je 6,1% na godišnjem nivou, što je pad sa 6,2% u avgustu, ali nešto iznad projekcije konsenzusa od 6%.

- Kao što smo videli u drugim zemljama G7, inflacija retko pada pravolinijski, ali ako se držimo našeg plana, i dalje očekujemo da će nastaviti da pada ove godine, rekao je britanski kancelar Džeremi Hant u saopštenju.

- Današnje vesti samo pokazuju da je ovo još važnije da bismo mogli da ublažimo pritisak na porodice i preduzeća.

Indeks potrošačkih cena u Velikoj Britaniji je za avgust iznenadio padom na 6,7%, ispod očekivanja, što je podstaklo Banku Engleske da prekine niz od 14 uzastopnih povećanja kamatnih stopa.

Banka je konstantno povećavala kamate od decembra 2021. u pokušaju da obuzda inflaciju, podižući svoju glavnu referentnu kamatnu stopu sa 0,1% na 15-godišnji maksimum od 5,25% u avgustu.

Tržište procenjuje da je šansa od oko 77% da će Banka ponovo održati stope stabilne na svom sledećem sastanku 2. novembra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


„Više za duže“ kamatne stope

Markus Bruks, glavni investicioni direktor kompanije Kuilter Investors, rekao je da je malo verovatno da će se „spor i stabilan“ put Ujedinjenog Kraljevstva nazad ka cilju Banke Engleske inflacije od 2% verovatno ubrzati u skorije vreme.

- Sa rastućim geopolitičkim tenzijama, cene energenata i benzina ponovo rastu, a inflatorni pritisci rizikuju da pogode privredu koja je prošla kroz bolnu krizu troškova života. Za sada, narativ viših i dužih kamatnih stopa će nastaviti da traje, rekao je on u sredu u poruci poslanoj e-poštom.

Iako plate sada rastu brže od cena, Bruks je rekla da se bol za domaćinstva od prethodnog pooštravanja monetarne politike Banke „još istinski ne oseti“ i sugeriše da bi kreatorima politike možda trebalo „barem još jedno povećanje stope“ u svetlu čitanja u sredu.

- Postavlja se pitanje kada su uradili dovoljno, ali s obzirom da je inflaciji potrebno toliko vremena da se vrati na prihvatljivije nivoe, na to je pitanje teško odgovoriti i rizikuje da će se pogrešiti politika“, rekla je Bruks, dodajući da iako Banka Engleske ima „ dovoljno urađeno, institucija „neće želeti da izgleda kao da ništa ne radi“ suočena sa uporno visokom inflacijom.

Zvanični podaci objavljeni u utorak pokazali su umerenost u cenama plata i labavljenje uslova na tržištu rada - oba su pomno pratila metriku Banke Engleske, dok procjenjuje koliko bi se inflacija mogla ukorijeniti u britanskoj ekonomiji.

Hetal Mehta, šef ekonomskog istraživanja u St James's Place-u, rekao je da, kada se kombinuje sa štampanim podacima tržišta rada od utorka, očitavanje CPI „nije značajno iznenađenje koje bi moglo naterati BoE da preispita da ostane na čekanju na svom sledećem sastanku u novembru .”

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Velika Britanija britanska funta inflacija ujedinjeno kraljevstvo podizanje kamatnih stopa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana