Tekst objavljen: 07.07.2017 9:59        


U vreme letnjih rasprodaja, koje ovih dana iznose i do 70 odsto, treba biti oprezan prilikom kupovine. Paziti na prelepljene cene. Prvo uvećaju vrednost na etiketi, a onda uračunaju sniženje.

I lažnim popustima mame kupce

Vreme je za šoping, jer su u jeku velika letnja sniženja. "Krpice" za tople dane sada su jeftinije od 20 do čak 70 odsto, a svi oni koji žele da obnove letnju garderobu treba da znaju da se mogu naći modeli u svim željenim veličinama. Međutim, iz udruženja potrošača stižu upozorenja da bi trebalo otvoriti četvore oči, jer pojedini trgovci koriste period rasprodaja kako bi lažnim popustima namamili kupce.

Izlozi skoro svih butika su ovih dana izlepljeni natpisima o sezonskim rasprodajama. Gužve u radnjama su velike, posebno vikendom. Majice, zavisno od brenda, mogu da se kupe i za 400, farmerke već za 1.000, a košulje za 800 dinara. Haljine se sada nude i za 800 dinara, mada u popularnim buticima staju od 2.500 do 5.000 dinara.

SANDALE ČEKAJU AVGUST

Dok se garderoba nudi po povoljnijim cenama, sniženja u prodavnicama obuće gotovo da i nema. Malobrojni su trgovci koji su spustili cene sandala i baletanki ovih dana. Kažu da će rasprodaje sačekati kraj ovog meseca i početak avgusta.

Ipak, ne treba hrliti i slepo verovati reklamama o ogromnim popustima.
- Privukao me je natpis o velikom sniženju u jednoj radnji - priča nam Beograđanka Ivana Milosavljević.
- Izabrala sam haljinu čija je cena navodno 50 odsto povoljnija. Bila je ispisana cena od 3.300 dinara, pa sam je kupila za 1.600. Mislila sam da sam dobro prošla, sve dok na etiketi nisam videla prelepljene cene. Njena cena je u početku bila 2.400, pa je nalepljena nova od 3.300 dinara, da bi opravdali sniženje od 50 odsto. Pravo sniženje je, u stvari, iznosilo 30 odsto, a ne 50 odsto, kako su reklamirali.

Na nesavesne trgovce upozoravaju i udruženja potrošača. Kako tvrdi Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača, nije neuobičajeno da trgovci zloupotrebe sniženja, a tako i poverenje kupaca.

- Imali smo razne pritužbe potrošača - kaže Bogosavljević. - Osim što su ponekad sniženja veća u izlogu nego na kasi, dešava se da trgovac reklamira određene popuste, a kupac shvati da su te pogodnosti samo za određene modele ili brojeve. Sve to je dovođenje potrošača u zabludu. Uočili smo da se posebno zloupotrebljavaju akcijska sniženja. Interesantan je slučaj koji smo imali lane. Reklamirano je veliko sniženje kod popularnog gaziranog pića. Tek na kasi potrošač shvati da taj "veliki" popust iznosi dve pare po flaši.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
lažna rasprodaja trgovci zaštita potrošača

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana