Tekst objavljen: 20.11.2016 10:00        


Već godinama u našoj zemlji ne pada broj domaćinstava koja koriste termoakumulacione peći. Topli dom sada košta od 8.000 do 10.000 više za celu sezonu nego pre dve godine.

I pored poskupljenja najviše se grejemo na struju

Poskupljenje električne energije drugu godinu zaredom nije odvratilo domaćinstva od toga da se greju na ovaj energent. U odnosu na pre dve godine, grejanje na struju skuplje je od 8.000 do 10.000 dinara po sezoni, dok je veliki broj toplana pojeftinio, a direktni kupci gasa zagrevanje plaćaju manje i do 30 odsto. Ipak, domaćinstva i dalje ne odustaju od TA peći, ali stručnjaci objašnjavaju da će uskoro - morati.

PAZITE SE "CRVENE ZONE"

Potrošlja struje posebno zadaje muke ukoliko domaćinstvo uđe u crvenu zonu. Tako, ako mesečna potrošnja pređe 1.600 kilovata (što je u crvenoj, najskupljoj zoni), račun će dodatno porasti. Tako će za 2.000 kilovata, i isti broj skupih i jeftinih, mesečni izdatak za električnu energiju biti oko 17.000 dinara, dok će za 1.300 skupih i 700 jeftinih kilovata biti potrebno oko 19.000 dinara. Ako se vodi računa i troši više jeftinijih nego skupih kilovata, račun će biti niži, pa će za potrošnju istog broja kilovata, ali 700 skupih i 1.300 jeftinijih, biti potrebno manje od 14.000 dinara.

Prema računici Agencije za energetiku, u septembru 2014. godine za grejnu sezonu trebalo je izdvojiti 39.000 dinara za kupce koji koriste struju i uključuju TA peći samo tokom noći. Oni koji se i danju dogrevaju morali su pre dve godine da izdvoje ukupno 57.000 dinara. Dve godine kasnije, za isti period, potrebno je 47.000, odnosno 67.000 dinara.
- Iako je struja poskupela u dva navrata, potrošači slabo i sporo odustaju od grejanja na ovaj energent - objašnjava Ljubo Mačić, predsednik Agencije za energetiku Srbije. - Teorijski, potrebno je da se cena električne energije poveća za 30 odsto, pa bi tek onda građani počeli da se okreću drugim vidovima zagrevanja, čak iako su oni dosta povoljniji.

Tendenciju odustajanja od grejanja na struju podstiče i resorni ministar Aleksandar Antić. On je, između ostalih, zagovornik teze da električnu energiju ne treba trošiti na grejanje, jer se na taj način previše eksploatiše proizvodnja iz uglja koji negativno utiče na životnu sredinu.

Antić je nedavno naglasio da je cena električne energije u ovom trenutku ispod ekonomske, što stvara pogrešnu predstavu o tome da je grejanje na struju jeftinije.

- Moja preporuka građanima Srbije je da se drže daljinskog sistema grejanja, jer će cena električne energije u narednih 10-15 godina po svim projekcijama da raste, a biće različitih zima koje će zahtevati velike količine energije za grejanje - kazao je ministar.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
crvena zona struja skuplja grejanje na struju poskupljenje struje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana