Tekst objavljen: 12.08.2015 14:27        


Iran bi mogao da poveća proizvodnju nafte i do 730.000 barela po danu (bpd) u odnosu na sadašnji nivo veoma brzo po ukidanju sankcija zapada Teheranu, saopštila je danas Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

IEA:Pad sankcija podiže iransku proizvodnju nafte

Agencija procenjuje da bi proizvodnja nafte sa iranskih naftnih polja, koja je u julu iznosila 2,87 miliona bpd, mogla porasti na 3,4 do 3,6 miliona bpd u roku od nekoliko meseci nakon što sankcije budu ukinute, prenosi Rojters.

"Iako se značajniji rast proizvodnje nafte ne očekuje pre iduće godine, nafta iz skladišta, u kojima su zalihe na najvišem nivou od sredine 2012, mogla bi da se nađe na međunarodnom tržištu i ranije", navodi IEA.

Ministar energetike Irana, Bidžan Zangane, izjavio je da njegova zemlja očekuje da će podići proizvodnju za 500.000 bpd čim sankcije budu ukinute, a u roku od par meseci za milion bpd.

Teheran se nada da će do 2020. sa inostranim partnerima pokrenuti projekte vezane za naftu i gas vredne blizu 200 milijardi dolara.

Iran i šest svetskih sila su prošlog meseca postigli sporazum o ograničavanju nuklearnog programa Teherana u zamenu za ukidanje sankcija zapada. Sankcije, međutim, neće biti ukinute dok Iran ne ispoštuje sve tačke sporazuma i dok taj dokument ne bude ratifikovan u američkom Kongresu.

Ukidanje sankcija ne očekuje se pre kraja godina, a analitičari navode da bi one mogle ostati na snazi i u prvom kvartalu 2016.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
IEA iran nafta proizvodnja nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana