Tekst objavljen: 03.05.2017 15:09        


Na Wall Streetu su u utorak indeksi porasli, zahvaljujući rastu cena akcija u tehnološkom i industrijskom sektoru, dok su energetski i automobilski bili pod pritiskom.

Industrijski i tehnološki sektor podigli indekse

Dow Jones ojačao je 0,17 odsto, na 20.949 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,12 odsto, na 2.391 bod, a Nasdaq indeks 0,06 odsto, na 6.095 bodova.

Najviše su juče, u proseku 0,5 odsto, porasle cene akcija u industrijskom sektoru, a pratio ih je tehnološki sektor s rastom cena za 0,3 odsto.

Pritom je akcijaApplea poskupela 0,6 odsto. Međutim, u nastavkutrgovanja nakon zatvaranja Wall Streeta, cena akcijetog tehnološkog gigantapala je više od 1 odsto jer su ulagače zabrinuli njegovi poslovni rezultati, posebno pad prodaje iPhonea. Pod pritiskom je juče bio automobilski sektor jer su najveći američki proizvođači vozila zabeležili pad prodaje u SAD-u u aprilu. Zbog toga je cena akcije Forda potonula više od 4, a General Motorsa gotovo 3 odsto.

Juče su pale, za prosečno 0,5 odsto, i cene akcija u energetskom sektoru, što je posledica pada cena nafte. Ulagači su bili oprezni i zbog toga što je juče počela dvodnevna sednica čelnika američke centralne banke, koji će svoje zaključke objaviti u sredu. Ne očekuju se nikakve promene u monetarnoj politici, no mnogi analitičari smatraju da bi Fed mogao signalizovati da u junu nameravapovećati kamate. To ne bi bila pozitivna vest za tržišta, no ulagače ohrabruje što u tekućoj sezoni objava kvartalnih poslovnih rezultata velika većina kompanija prebacuje očekivanja.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procene rasta zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromesečju na 13,9 odsto na godišnjem nivou, dok su pre početka sezone objava rezultata očekivali rast od 10,1 odsto. Ostane li tako do kraja sezone objava kvartalnih izveštaja, biće to najveći skok zarada američkih kompanija od 2011. godine. Od 8. novembra, kada je Donald Trump izabran za predsednika SAD-a, S&P 500 indeks porastao je snažnih 11,8 odsto, zahvaljujući Trumpovim obećanjima o smanjenju poreza, povećanju državne potrošnje i ublažavanju regulacija u pojedinim sektorima. No, u poslednje vreme ulagači nisu sigurni da će Trump uspeti realiovati svoja obećanja.

“Trumpova vlada i dalje izlazi s puno kontradiktornih i teško razumljivih predloga i ideja, a mislim da to izaziva na tržištu konfuziju u vezi daljnjih poteza vlade”, kaže Rick Meckler, predsednik u firmi Liberty View Capital Management. I na evropskim berzama su cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,64 odsto, na 7.250 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,56 odsto, na 12.507 bodova, a pariski CAC 0,70 odsto, na 5.304 boda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
wall street Dau Džons berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana