Tekst objavljen: 23.10.2015 14:12        


U nadzorima koje je Inspektorat za rad sproveo u tržnim centrima i trgovinama širom Srbije otkriveno je da od 1.198 radnika 127 nije imalo ugovor o radu i nije bilo prijavljeno na obavezno socijalno osiguranje. 

Inspekcija rada u kontroli trgovina i tržnih centara

Nadzori su obaveljeni kod 528 poslodavaca, a inspektori su podneli 36 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavaca u oblasti radnih odnosa i devet u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, navodi se u saopštenju.

Podneto je i 15 prekršajnih naloga zbog prekršaja propisanog Zakonom o radu koji se odnosi na nedržanje ugovora na mestu rada, za koji je propisana novčana kazna u fiksnom iznosu od 50.000 i od 100.000 dinara.
Inspekcija rada je donela 143 rešenja za otklanjanje utvrđenih nedostataka u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i četiri rešenja o zabrani rada na mestu rada dok traju okolnosti koje dovode do ugrožavanja bezbednosti i zdravlja zaposlenog.

Za otklanjanje nepravilnosti u oblasti radnih odnosa inspektori su doneli 78 rešenja.
Prilikom ovih nadzora otkriveno je i sedam neregistrovanih subjekata - dva u Vranju i po jedan u Zaječaru, Kraljevu, Vrnjačkoj Banji, Nišu i Zrenjaninu, te je inspekcija donela sedam rešenja kojima im je naloženo da odmah pokrenu postupak za upis u odgovarajući registar i zabranjeno dalje obavljanje delatnosti do ispunjenja za to propisanih uslova.

Inspektori će kontrolisati izvršenje donetih rešenja i ukoliko se utvrdi da neregistrovani subjekti nisu postupili po rešenju, već su nastavili sa neregistrovanim radom, protiv njih će biti podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
radnici poslodavci inspektori za rad rad na crno krivična prijava socialno

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana