EUR 117,51 USD 106,16 CHF 110,59

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 30.03.20. :: 117.4966 rsd

Tekst objavljen: 22.02.2019 10:14        


Srpski IT sektor je napredovao u poslednjih nekoliko godina, izvoz IT usluga sa 400 miliona evra 2014. godine prešao je milijardu evra 2018. godine, dok su investicije u ovu industriju porasle 23 puta, sa tri miliona 2014. na čak 69 miliona evra prošle godine.

Investicije u domaći IT sektor porasle 23 puta

U analizi Startit.rs se ističe da veliki izazov predstavljaju odlazak programera iz zemlje i najavljene izmene zakona o paušalnom porezu što bi ubrzalo iseljavanje profesionalaca i usporilo napredak postojećih startupa i nastanak novih.

Navodi se da se situacija dosta promenila i u obimu i veličini domaćeg IT-a, ali i u pogledu njegovog ulaska u mejnstrim srpske javnosti. Klasični mediji danas tri puta više izveštavaju o IT industriji, a ljudi iz izvršne vlasti govore o IT-u kao glavnoj razvojnoj šansi za srpsku privredu.

Ocenjuje se da uprkos nekim okolnostima koje nisu idealne, IT industrija zaista impresivno raste. Kako bi se ovaj rast nastavio, potrebno je da Srbija nastavi da izgrađuje startape zbog velikog broja izuzetnih inženjera koji već poseduju tehnička znanja o izgradnji tehnoloških proizvoda.

Element koji nedostaje je znanje iz biznisa, marketinga i ispitivanja tržišta i korisnika.

U analizi se navodi da su se najveće promene su se desile na polju srednjoškolskog obrazovanja. Trinaest specijalizovanih IT odeljenja u gimnazijama koliko ih je bilo u 2017, naraslo je na čak 44.

Kao i sa uvođenjem informatike u osnovne škole, implementacija novog programa i spremnost profesora da se uhvate u koštac sa novim zahtevima koji su postavljeni pred njih je još uvek veliki izazov, ocenjuje se u tekstu.

Jedna od najpozitivnijih promena desila se u pogledu porasta procenta žena koje sada čine 14,2 odsto programerske scene nasuprot 12 odsto koliko su činile pre godinu i po dana.

S druge strane, čak 41 odsto poslodavaca tvrdi da im je zapošljavanje programera u 2018. bilo teže nego u 2017, za 47 odsto je bilo isto, dok je samo 12 odsto reklo da im je prošle godine bilo lakše da zapošljavaju programere.

Krajem 2018. je Inicijativa Digitalna Srbija sprovela i prvo istraživanje srpskih startapa koje nam je pružilo nešto širi pogled na domaći ekosistem. Zanimljivo je da su domaći startapi uzeli 143 miliona evra investicija (od toga je svega 3,45 odsto startapa uzelo 85 odsto ovih sredstava), većina ih je registrovana u Srbiji i zapošljavaju 1.700 ljudi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
programeri Srbija start up it sektor digitalna Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana