Tekst objavljen: 02.12.2016 15:00        


Cene nafte su danas pale, usled zabrinutosti povodom implementacije sporazuma Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Rusije o rezanju proizvodnje tog energenta, i pošto su najnoviji podaci pokazali da je proizvodnja u Rusija dostigla postsovjetski rekord uoči najavljenog smanjenja. 

Investitori u OPEK-u ne veruju, cene nafte u padu

Severnomorska nafta "brent" za dostavu u januaru pojeftinila je za 16 centi, na 53,78 dolara po barelu, dok je američka "laka" nafta WTI za isporuke u januaru stagnirala na 51,05 dolara za barel, javlja agencija Rojters.

Pad cena nafte je, prema tvrdnjama trgovaca, posledica zabrinutosti povodom implementacije sporazuma u okviru kog su članice OPEK-a i Rusija najavile koordinisano smanjenje proizvodnje za ukupno 1,5 miliona barela dnevno, navodi britanska agencija.

Ruski zvaničnici su saopštili danas da je proizvodnja nafte u Rusiji u novembru blago porasla na 11,21 milion barela dnevno, što je novi postsovjetski maksimum.

U okviru dogovora sa OPEK-om, Rusija je obećala da će postepeno smanjiti sopstvenu proizvodnju za do 300.000 barela dnevno u prvoj polovini 2017. godine.

Uprkos današnjem padu cena nafte, trgovci poručuju da je najnoviji sporazum izuzetno značajan i da će barem smanjiti prekomernu ponudu.

"Sporazum je značajan. Šalje veoma snažnu poruku tržištu i trebalo bi da pomogne tržištu da se uravnoteži", izjavio je glavni analitičar kompanije "Vud Mekenzi" Sajmon Flauers, procenjujući da će cena "brenta" biti između 55 i 60 dolara za barel u 2017. godini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
opek-a pad cene nafte cena nafte nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana