Tekst objavljen: 04.04.2016 12:54        


Iran će nastaviti da povećava proizvodnju i izvoz nafte dok ne dostigne poziciju na tržištu koju je imao pre uvođenja sankcija, izjavio je ministar za naftu Bidžan Zanganeh, a prenosi polu-državna novinska agencija Mehr njuz. 

Iran će nastaviti da povećava proizvodnju nafte

Zanganehova izjava, data tokom vikenda uoči sastanka članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) sa nečlanicama naftnog kartela 17. aprila u Dohi, na kome će tema biti moguće zamrzavanje proizvodnje "crnog zlata" kako bi se poduprle cene, dodatno ugrožava izglede za efikasan ishod sastanka, ocenjuje agencija Rojters.

Saudijski princ prestolonaslednik Mohamed bin Salman izjavio je u petak, njujorškoj agenciji "Blumberg", da će Rijad prihvatiti zamrzavanje nivoa proizvodnje samo ukoliko Iran i drugi vodeći proizvođači učine isto.
Globalna prezasićenost tržišta je oborila cene nafte za čak 70 odsto od 2014. godine.

Agencija Mehr takođe navodi da je Zanganeh rekao da je "dogovor između vodećih svetskih izvoznika, članica i nečlanica OPEK-a, kao što su Saudijska Arabija i Rusija, o zamrzavanju proizvodnje na nivou iz januara ove godine pozitivan korak".

Upitan o njegovom mogućem učešću na sastanku u Dohi, iranski ministar za naftu je kazao da će sigurno prisustvovati "ako bude imao vremena", izveštava Mehr.

Prema OPEK-ovim nezvaničnim izvorima, trenutna iranska proizvodnja nafte iznosi 2,93 miliona barela dnevno. Teheran radi na tome da povrati tržišni udio, posebno u Evropi, nakon ukidanja međunarodnih sankcija u januaru.

Sankcije su srezale iranski izvoz sirove nafte sa nivoa od 2,5 miliona barela dnevno pre 2011. godine na nešto malo iznad milion barela dnevno u poslednjih nekoliko godina, navodi Rojters.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
izvoz nafte opek-a zalihe nafte nafta laka nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana