Tekst objavljen: 01.06.2021 13:25        


Narodna banka Srbije je tokom maja zamenila bankama ukupno 227,1 milion švajcarskih franaka osme serije, koje su odlukom Nacionalne banke Švajcarske od 30. aprila van opticaja

Istekao zvanični rok za zamenu "švajcaraca", ovo su uslovi pod kojima i dalje mogu da se menjaju

Od ukupnog iznosa, 44 posto ili 99,7 miliona franaka odnosi se na zamenu za novčanice devete serije, a 56 procenata, odnosno 127,4 miliona na zamenu za devize, saopštno je iz NBS.

Ovi podaci pokazuju da je jedinstvena inicijativa NBS da za mesec dana produži zamenu vanopticajnih novčanica po povoljnim uslovima, a s ciljem podrške građanima, bila izuzetno uspešna, jer je veliki broj građana kod poslovnih banaka i ovlašćenih menjača u Srbiji zamenio novčanice švajcarskog franka povučene iz opticaja, ističu iz centralne banke.

Zamenu novčanica osme serije švajcaraca je, podsećamo, NBS omogućila do 31. maja bez naknade, a zamenu za devize po redovnim uslovima koji važe u menjačkim poslovima.

Od 1. juna, banke i ovlašćeni menjači, u skladu sa važećim propisima, mogu, ali nisu u obavezi da od građana primaju novčanice osme serije švajcarskih franaka.

Ukoliko banke i ovlašćeni menjači budu primali novčanice osme serije švajcarskog franka posle ovog datuma, to će činiti pod uslovima i uz naknade o kojima odlučuju samostalno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

NBS će poslovnim bankama i dalje zamenjivati osmu seriju švajcarskog franka, ali pod uslovima koji važe za zamenu vanoopticajnih novčanica. Iz centralne banke naglašavaju da oni ne obavljaju poslove sa fizičkim licima, tako da građani ne mogu švajcarske franke da zamene u NBS.

Novčanice osme serije švajcarskog franka, kao i novčanice šeste serije moguće je, bez vremenskog ograničenja i bez naplate naknade, zameniti na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu, kao i u agencijama koje se nalaze u većim gradovima Švajcarske.

U saopštenju NBS se predočava da novčanice prvih pet serija švajcarskog franka nije moguće zameniti ni u Nacionalnoj banci Švajcarske, kao i da novčanice sedme serije pripadaju rezervnim novčanicama, koje nikada nisu puštene u opticaj.

Takođe, novčanice šeste i osme serije, koje su povučene iz opticaja, mogu se poslati poštom na adresu Nacionalne banke Švajcarske, a iznos koji predstavlja ukupnu nominalnu vrednost novčanica podnetih na zamenu uplaćivaće se na račune podnosioca kod banaka u Srbiji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
švajcarci osma serija švajcarski franak zamena švajcarskog franka Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana