Tekst objavljen: 17.04.2017 13:03        


Dugom opterećena italijanska vlada odobrila je paket mera ekonomskih reformi kreiranih za smanjenje budžetskog deficita za 3,4 milijarde evra ove godine, izjavio je premijer Paolo Đentiloni. Reformski paket, koji uključuje mere za borbu protiv utaje poreza i smanjenje javne potrošnje, ali ne i povećanje poreza, ublažiće iznos italijanskog budžetskog deficita za 0,2 procentna poena, rekao je Đentiloni posle sednice vlade, izveštava agencija Frans pres.

Italija reže budžetski deficit za 3,4 mlrd evra

Rim je takođe podigao prognozu privrednog rasta zemlje za ovu godinu na 1,1 posto, sa prethodno projektovanih 1,0 odsto, nakon prošlogodišnjeg rasta od 0,9 procenata.

Evropska komisija je sredinom januara uputila pismo Rimu zahtevajući da revidira svoj budžetski plan za 2017. godinu i da ga "ošiša" za 3,4 milijarde evra (3,6 milijarde dolara), uz prijetnju kaznenim merama.

Italijanskim budžetom za 2017, koji je usvojen prošle jeseni, bio je predviđen manjak u državnoj kasi u ekvivalentu od 2,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je znatno više od 1,8 procenata koliko je prvobitno zahtevao Brisel.

"Udeo deficita u BDP-u će biti smanjen na 2,1 odsto u ovoj godini", obećao je Đentiloni, dodajući da su prognoze vlade oprezne i da je "u poslednjih nekoliko godina često ispadalo da one naknadno budu revidirane u pozitivnom smislu".

Italija ima drugi najveći javni dug među zemljama EU, koji je lani iznosio 133 posto njenog BDP-a, i jedna je od osam zemalja evrozone koje je Brisel upozorio prošlog novembra da bi mogle da se suoče sa kaznom i ograničenim pristupom sredstvima iz fondova EU, zbog nepridržavanja pravila iz Pakta o stabilnosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Italija evro budžetski deficit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana