Tekst objavljen: 13.06.2016 13:38        


Za građane zadužene u francima ipak ima rešenja. Banke smanjile kamatne stope. Mogućnost povoljnog refinansiranja stambenih pozajmica.

Iz "švajcaraca" u evre i dinare

Građani koji imaju stambene kredite u švajcarskim francima neće, kako saznaju "Novosti", dobiti više nikakve pogodnosti od onih koje im je Narodna banka Srbije ponudila pre godinu i po dana. Banke su sada drastično smanjile kamatne stope na ove zajmove, tako da se stambena pozajmica može refinansirati u evrima, po ceni od 2,77 odsto na godišnjem nivou ili izabrati dinare po kamati od šest odsto. Uz to, oni koji su osigurani kod Nacionalne koorporacije plaćaće za jedan do jedan i po odsto manju proviziju, nego na kredite u švajcarskim francima.

Pojedine banke kod kojih građani imaju stambene kredite u francima, a prestali su da ih otplaćuju, već su napravile "pakete" i čekaju da se usvoji novi propis po kome će moći da ih prodaju fondovima. U ovom slučaju, jedan deo obaveza biće otpisan, a drugi će ili nastaviti da se otplaćuje, ili će stan biti oduzet.

- Za građane kojima je teško da otplaćuju stambene kredite u "švajcarcima", najbolje je da pređu u drugu valutu i tako smanje mesečne obaveze - kažu u jednoj stranoj banci koja je odobrila najviše ovih pozajmica u Srbiji.

- Kurs franka niko ne može da vrati unazad, ali može da se dobije povoljnija kamata u evrima i da se eventualno produži rok otplate. Za samohrane majke, invalide i druge posebne kategorije građana postoje povlastice.

Bankari najavljuju da i pored dužeg kašnjenja u otplati rata, neće ove klijente svrstavati u lošiju kategoriju, već će dobiti jednako povoljnu kamatu kao i građani koji nemaju kašnjenje po evidenciji Kreditnog biroa.

- Ustupaka više nema i zaduženi u francima sve mogu da reše u svojoj banci - kažu u jednoj državnoj instituciji.

- Za rešenje problema NVS je ponudila četiri modela koje je iskoristilo nešto više od deset odsto zaduženih. I dalje u bankama mogu da izaberu jednu od mogućnosti, iako je zvanični rok istekao još prošle godine u julu.

U periodu od 2006. do 2011. banke u Srbiji i u okolnim zemljama nudile građanima stambene kredite u švajcarskim francima, što su predstavljale kao najpovoljnije, ali se to pokazalo kao neistinito. Banke su, tako, navele klijente da "donesu pogrešnu ekonomsku odluku koju, da su znali za stvarne izloženosti rizicima, nikada ne bi doneli".

Valja reći da je bilo i banaka koje uopšte nisu odobravale ove zajmove upravo zbog rizika, dok su neke u pismenoj formi obaveštavale klijente da su to rizični krediti. I tadašnji guverner NBS je javno pozvao građane da ne uzimaju te zajmove. Ipak, zbog značajno povoljnih kamata, 20.000 građana je rizikovalo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    samo 13.06.2016 14:09

    To nisu olakšice. To je samo šarena laža.

  2. User image
    Dejan 13.06.2016 16:07

    Zasto ne napiseteda je tadašnji ministar finansija javno pozvao građane da ne uzimaju te zajmove, ili samo pricate o onim stvarima koje vam idu u prilog, a ne zelite da realno opisete sta se stvarno desilo. I niko ne kaze koliko je gradjana vec bilo uzelo kredit pre nego sto je tadašnji guverner NBS je javno pozvao građane da ne uzimaju te zajmove!!!

  3. User image
    Tatjana 14.06.2016 13:29

    Ovo je samo još jedan pokušaj da banke izvuku maksimalnu zaradu u datim, za njih trenutno, nepovoljnim okolnostima. Ne postoje više valjani argumenti za ovo nečasno "čerupanje" građana zaduženih u CHF. Zar bi sve zemlje u okruženju rešile ovaj problem, da nije evidentno o čemu se ovde u stvari radi(lo).

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
švajcarac kredit u štvajcarcima nbs stambeni kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana