Tekst objavljen: 18.09.2016 16:00        


Nišlija Miroslav Cvetković (65), mašinski inženjer u penziji, još prošle sezone prestao da bude korisnik Gradske toplane u Nišu. 

Izbacio radijatore - uštedeo 50.000 RSD

Za godinu, kaže, uštedeo je više od 50.000 dinara. Od tada, on prema ovom preduzeću ima obavezu da plati oko 600 dinara mesečno, koliko iznosi trećina fiksnog dela koja je obavezna.

Ukupno 1.700 Nišlija želi da se odjavi sa daljinskog grejanja. Neće se svima izaći u susret, ali posla ima toliko da u Toplani nemaju dovoljno radnika da pre početka grejne sezone obave posao. Dnevno se isključuje po 12 korisnika, pišu Večernje novosti.

Penzionisani Miroslav Cvetković se čitavog života bavio energetikom. Za privremeno isključenje sa gradske toplane odlučio se kada je shvatio da mu za stan od oko 60 kvadrata umesto 5.000 kilovata toplotne energije, Toplana fakturiše i zaračunava čak 65.000 kilovata mesečno. On se zahtevom obratio nadležnima, i nakon odobrenja, fizičke poslove isključenja odradio je potpuno sam.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju, iako je prošle sezone prvobitno isključenje bilo jedino moguće "sečom" cevi, sada je praksa, kako bi bili što ekspeditivniji, da radnici Toplane samo zavrnu ventile i plombiraju ih, i na taj način privremeno obustave isporuku energije.

“Uredno sam tada podneo zahtev i ispoštovao proceduru, slušao njihove savete i kako sam u tom poslu godinama, sam sam kupio neophodan materijal i presekao cevi, naravno poštujući sve procedure”, prepričava Cvetković, koji dodaje da su nakon toga došli iz Toplane u kontrolu, odobrili i doneli mu rešenje.

Iako trenutno živi sam u dvoiposobnom stanu, jer mu je jedan sin u inostranstvu, a drugi povremeno svraća, vremešni Miroslav navodi da je ušteda koju je postigao bez obzira na broj članova domaćinstva ogromna.

“S obzirom na to da mi je stan odlično izolovan, ja ga grejem na prosečnih 17 stepeni uz pomoć jedne TA peći, i mesečno sam prošle zime, a uticale su naravno i visoke temperature, plaćao struju oko 2.000 mesečno. Ali, računica govori i da sam punim kapacitetima grejao svih šest meseci koliko traje grejna sezona, opet bih uštedeo više od polovine novca. Da sam se grejao na drva, uštedeo bih sigurno trećinu, tako da sam maksimalo zadovoljan i ne kajem se”, tvrdi Cvetković.

Penzionisani inženjer, koji je i jedan od prvih članova UPSS-a, a koje je pokrenulo proteste protiv Toplane zbog visokih cena, među prvima se isključio sa daljinskog toplovoda prošle godine.

Podsećamo, od početka godine zahtev za isključenje sa Toplane podnelo je oko 1.700 građana, a prema zvaničnim podacima čelnika ovog preduzeća, ostalo je još oko 250 nerealizovanih zahteva koji će biti odrađeni do početka sezone.

"Mene su isključili pre petnaestak dana, tako da ne znam kolika će mi ušteda ove sezone biti, ali sam siguran da će više para ostati za druge potrepštine neophodne domaćinstvu", siguran je Saša Kostić, predsednik UPSS-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
centralno grejanje iskljućenje sa toplane toplana građani niša

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana