Tekst objavljen: 03.04.2016 11:25        


Najvažniji savet svim kupcima polovnih automobila jeste: majstora pod ruku pre odluke. Pre kupovine vozila bitno je odrediti budžet jer će, kako kažu na sajtu Mojauto.rs, izbor vozila i pregovori s prodavcem onda biti lakši.

Izbegnite prevare pri kupovini polovnog automobila

- Potrebno je uračunati prateće troškove, a najčešći su servis, koji može koštati od 100 do 600 evra, registracija, koja za ekskluzivnija vozila staje i više od 1.000 evra godišnje. Takođe, ako su gume istrošene ili starije od pet godina, valja ih zameniti, dok sitne popravke mogu da koštaju i po nekoliko stotina evra - objašnjavaju na ovom sajtu, koji nudi najveći izbor polovnih automobila u Srbiji.

Kada kupac odredi nekoliko automobila koji zadovoljavaju budžet, potrebno je pozvati prodavca i informisati se o vozilu. Ako je vozilo staro dve-tri godine, a prešlo je, na primer, 140.000 kilometara, to obično znači da je svakodnevno voženo, i to na otvorenom putu.

- Na osnovu godišta i kilometraže može se odmah utvrditi o kakvom vozilu se radi. Ako je vozilo staro dve-tri godine, a prešlo je, na primer, 140.000 kilometara, to obično znači da je svakodnevno voženo, i to na otvorenom putu. Ako je starije, a kilometraža mala, to može značiti da je uglavnom voženo po gradu ili da je kilometraža vraćena - kažu na ovom sajtu i dodaju da je mala kilometraža na jeftinom automobilu dokaz da je prodavac prevarant.

Zbog toga valja organizovati pregled u servisu ili povesti majstora od poverenja. Sitnice, a mnogo otkrivaju- Treba videti da li vozilo ima servisnu knjižicu, je li bilo havarisano, kakve su gume, ima li informacija o prethodnim vlasnicima, šta ima od dokumentacije i opreme. Da li prodavac daje garanciju, da li je vozilo moguće odvesti u servis i postoji li opcija kreditiranja - nabrajaju na sajtu. Na kraju dolaze sitnice koje mnogo otkrivaju.

- Pažljivo pogledajte karoseriju. Tražite ogrebotine. Bahati vozači ne brinu o ogrebotinama, pogotovo oko kvake na vratima. Detaljno pregledajte da stakla nemaju naprsnuća. Ako imaju, tražite umanjenje cene. Proverite gume. Pogledajte ispod vozila da li ima vidljivih oštećenja, zarđalih delova, da li nešto curi iz motora - kažu na sajtu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Posle spoljašnjeg, sledi i unutrašnji pregled.

- Treba sesti na svako sedište i videti da li deluje istrošeno. Proveriti stanje volana, ključeva, patosnice, svaki deo enterijera, gepek. Pravilo je jednostavno, ako sve deluje očuvano, verovatno je i prethodni vlasnik vodio računa o vozilu. Ako je unutrašnjost izgrebana i nije očuvana u skladu s godištem, verovatno je i stanje ostatka vozila slično - naglašavaju na Mojauto.rs. Kraj je rezervisan za probnu vožnju i pregovore.

- Proverite ispravnost svih uređaja: svetla, klima, radio... Obratite pažnju na to da li nešto škripi, lupa ili se trese. Za svaku neispravnost treba tražiti umanjenje cene. Kupac ne sme biti previše oduševljen vozilom da bi došao do željene cene - kažu na tom sajtu. Garancija zbog servisa

- Neki auto-placevi polovnih automobila nude garanciju na određene delove kao što su, recimo, motor ili menjač. U slučaju kvara, oni ih servisiraju - objašnjavaju na sajtu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
polovni automobili kupovina automobila automobili zamke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana