Tekst objavljen: 13.09.2023 15:15        


Ako vam otpadne fasada na zgradi i nekog povredi, rizikujete da plaćate odštetu oštećenim licima. To bi trebalo da bude jedna od stavki u izmeni Zakona o stanovanju, koji je trenutno na javnoj raspravi

Izmene zakona donose novu obavezu u osiguranju kuća i zgrada?


-Zakon koji je već godinama u primeni je pokazao određene nedoumice i nedovoljno jasno definisana rešenjatako da ovim izmenama ta rešenja se na jasniji način definišu i uvode se neka nova jasnija rešenja. To jeste obavezno osiguranje od odgovornosti kada je u pitanju naknada štete za prouzrokovanu štetu od zajedničkog dela zgrade. Zaista ne znam kolike će te premije biti, ali jeste rešenje koje će značiti onome ko pretrpi štetu, rekao je advokat Vojin Šaljić.

Postavlja se pitanje kako će to biti dokazivo ako na primer otpadne fasada.

- To nije teško dokazivo.Stambena zajednica je dužna da nadoknadi tu štetu ukoliko se na primer neki deo odvalio i pao na nečiji automobil.To je dokazivo danas. Ovim Zakonom o stanovanju se olaksava postupak da stambena zajednica ima osiguranje i da će osiguranje naplatiti štetu, objasnio je Šaljić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


- Prema sadašnjem zakonu osiguranje stambenih zajednica je bilo definisano ali nije bilo obavezno. Uvek je u ovakvim sitacijama odgovorna stambena zajednica, a ovim izmenama se ceo proces olakšava, rekao je profesionalni upravnik grade Ljubiša Banovački.

- Veoma mali procenat, ne više od 10 odsto stambenih zajednica do sada ima osiguranje. Većinom to imaju nove zgrade, dodao je Banovački.

Cela stambena zajednica, dakle svi stanari, je dužna da nadoknadi štetu.

- Ovim novim zakonom predviđeno je po slučaju naplate do 15.000 evra, rekao je Banovački.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
izmene zakona o stanovanju zakon o stanovanju ljubiša banovački osiguranje od odgovornosti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana