Tekst objavljen: 03.12.2013 14:30        


Udruženje bankarskih klijenata Efektiva pozvalo je nadležne državne organe, pre svega Narodnu banku Srbije, da izmene odgovarajuće propise kako bi obezbedili efikasniju zaštitu prava svih učesnika na tržištu bankarskih usluga, a time i stabilnost i održivi rast bankarskog sistema u Srbiji.

Izmeniti propise, zaštititi klijente od banaka

Efektiva predlaže izmene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga i Odluke o načinu postupanja banke i davaoca lizinga po prigovoru korisnika finansijskih usluga i načinu postupanja Narodne banke Srbije po obaveštenju tih korisnika.

Odlukom je predviđeno da rok za odgovor banke po prigovoru klijenta bude 30 dana, nije predviđena nikakva sankcija ako banka ni u tom roku (30 dana) ne uputi nikakav odgovor klijentu ili u odgovoru "promaši temu" iznoseći stavove koji nisu ni u kakvoj vezi sa predmetom spora, navedeno je u saopštenju. Takođe, nema obaveze banke da, na osnovu zahteva klijenta, pristane na pokušaj mirnog rešenja spora - putem medijacije u NBS, već je to dobra volja banke, navode u Efektivi.
Kako je precizirano, to se odnosi na izmene usklađene sa Zakonom o zaštiti potrošača - da rok za odgovor banke po prigovoru klijenta bude osam dana, a predlaže se i iznos novčanih kazni u slučaju da banke ne ispune svoje obaveze.

Novčana kazna za banku koja ne dostavi odgovor klijentu u predviđenom roku i na predviđen način, prema predlogu Efektive, treba da iznosi milion dinara, a za banku koja ne pristupi zakazanoj medijaciji u iznosu od 10 miliona dinara.

Predlaže se i obaveza NBS da u toku pripreme za medijaciju uputi stranama u sporu svoje stručno mišljenje o spornom odnosu sa aspekta zakonitosti i primene ugovornih odredbi, kao i da na svojoj internet stranici objavljuje podatke o broju i predmetu primljenih prigovora po bankama a ne zbirno kako to danas radi.

U saopštenju Efektive se podseća da su 2010. godine, kada je donošen Zakon o zaštiti potrošača, potrošači bankarskih usluga izuzeti iz ovog zakona, a da je obrazloženje državnih organa bilo da će se problematika zaštite potrošača bankarskih usluga zasebno regulisati posebnim Zakonom.

Nakon godinu dana kašnjenja, 5. decembra 2011. godine, počela je primena Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Na osnovu ovog Zakona, NBS je donela podzakonski akt - Odluku o načinu postupanja banke i davaoca lizinga po prigovoru korisnika finansijskih usluga i načinu postupanja NBS po obaveštenju tih korisnika, sa početkom primene takodje od 5. decembra 2011.

Ova odluka je trebalo da obezbedi efikasan mehanizam zaštite prava korisnika finansijskih usluga u slučajevima kada im banka ili davaoc lizinga iste uskrate.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke klijent banke klijenti banke prava klijenta banke zaštita klijenata banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana