EUR 117,90 USD 106,52 CHF 108,11

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 26.08.19. :: 117.9606 rsd

Tekst objavljen: 13.10.2017 11:46        


Švedska je zemlja koja će prva u svetu ukinuti keš: Imaju i tačan datum kada će se to dogoditi – 24. mart 2023. godine. Ironično, Švedska je postala i prva evropska nacija koja je svojevremeno počela da štampa novčanice. U Srbiji 17 odsto stanovnika nema ni račun u banci, a trećina domaćinstava nema internet.

Izmislili keš, a sada ga ukidaju

To što Šveđani imaju najlakši novčanik u Evropi ne znači i da imaju najmanje para. Naime, svaki stanovnik ove skandinavske zemlje ima račun u banci, i gotovo sve plaća karticom.Tek petina svih plaćanja je u kešu, a banke i sindikati podstiču korisnike da ih bude još manje.

Studiju je radio Kraljevski institut za tehnologiju KHT u saradnji sa Školom za ekonomiju u Kopenhagenu i ona pokazuje, daprodavnice za pet godina verovatno neće ni hteti da prihvate gotovinu u toj zemlji.

Ipak, ima i onih koji upozoravaju da koliko god prodavnice planiraju da pređu potpuno na bezgotovinska plaćanja, potrošači su ipak ti koji su glavni pokretači ove promene.

Mana je mogućnost da neko kontroliše gde i kako trošite novac. Građani Srbije o tome još ne treba da brinu, jer tek 14 odsto stanovništva karticu koristi svakodnevno, a 77 odsto njih jednom nedeljno. Iako potpuni prelazak na elektronski novac zavisi od razvijenosti ekonomije, prognoze su da će i kod nas gotovina otići u istoriju.

Novac koji se čuva na kartici i vidljiv je samo na Internetu doprinosi smanjenju korupcije i sive ekonomije. Tom logikom išla je i indijska vlada te je iz opticaja povukla najveće novčanice koje čine 86 odsto keša u opticaju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ukidanje gotovine kartice plaćanje karticom

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana