Tekst objavljen: 09.09.2017 10:05        


Jak dinar ne odgovara svima. Dok se zaduženi nadaju da se evro neće vratiti na nivo od 120 dinara, što bi im poskupelo kreditne rate, privrednici, i to oni koji svoju robu izvoze iz Srbije, žale se.

Jak dinar oborio rate za kredit, ali i doneo nevolje

Njima ne odgovara jačanje, već slabljenje domaće valute, kada za evre, praktično, dobijaju više dinara. Veći izvoz znači privredni rast, a kad privreda raste, raste i zaposlenost, pišu Večernje novosti.

Da li dinar treba da bude jači ili slabiji, odnosno kurs evra niži ili viši, zavisi u kojoj ste ulozi: dužnika ili poverioca, uvoznika ili izvoznika. Gledano iz ugla privrede jedne zemlje, stvari su drugačije.

I premijerka Ana Brnabić najavila je sastanak privrednika sa predstavnicima Narodne banke Srbije upravo na temu monetarne politike i jakog dinara. Premijerka je istakla da su temu o jakom dinaru pokrenuli neki naši proizvođači kojima jak dinar ne odgovara, jer se njihovo tržište ugrožava zbog jeftinijeg uzvoza, ali ne odgovara im i zbog njihovog plasmana na strana tržišta.

Ekonomista Ljubomir Madžar podseća da od jakog dinara profitiraju uvoznici.

„Jak dinar znači slabiji evro. To je druga strana iste medalje. To znači povoljnije uslove za nabavku robe na svetskom tržištu. Pojednostavljeno: jak dinar znači malo dinara za evro, a za izvoznike je dobro da se dobija više dinara za evro”, navodi Madžar.

Dinar, istina, jeste ojačao, ali nije primećeno i da uvozna roba pojeftinjuje.

Od početka godine dinar je, prema evru, ojačao za 3,5 odsto. Trend jačanja započeo je od aprila, pošto je na početku godine dinar slabio zbog neizvesnosti u međunarodnom okruženju i sezonski pojačane tražnje za devizama uvoznika energenata.

Od polovine februara, prema podacima Narodne banke Srbije, kretanja na domaćem deviznom tržištu su značajno stabilnija, a od aprila su prisutni uglavnom pritisci u pravcu jačanja dinara.

Trenutno, srednji kurs evra je 119,17 dinara. To je najviša vrednost dinara, odnosno najniža vrednost deviznog kursa još od novembra 2014. godine.

Ono što sve zanima je - šta nas očekuje na kursnim listama do kraja 2017. Već tradicionalno, u poslednjem tromesečju evro "skače", pa kurs raste, ali u centralnoj banci ne očekuju značajnija pomeranja.

“Kretanje deviznog kursa kao tržišne kategorije je nemoguće predvideti, jer se formira pod uticajem ponude i tražnje za devizama, na koje deluje veliki broj domaćih i međunarodnih faktora, uključujući i odluke vodećih centralnih banaka u svetu”, ističu u NBS.

“Ipak, NBS očekuje da će faktori koji su u prethodnom periodu uticali na stabilna kretanja na deviznom tržištu, pre svega povoljna makroekonomska situacija u zemlji, nastaviti da deluju stabilizirajuće”.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    stalker 14.09.2017 14:56

    Jačanje dinara odgovara samo onima koji bi leba bez motike . Uvoznici zgrću debele pare prodajući uvoznu robu sa debelim provizijama ,ovo sada dođe kao super ekstra profit . Juče sam baš hteo da kupim neki građevinski materija lz uvoza ,rekoše mi poskupeo 10% . Pa se pitam ,ako je evro slabiji ,dolar takođe , transportni troškovi isti jer energenti nisu poskupeli , šta je razlog poskupljenju ? Umesto da dođe do pojeftinjenja, roba poskupljuje , šta je to nego čist lopovluk !

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
domaća valuta krediti jačanje dinara jak dinar dinar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana