Tekst objavljen: 20.07.2015 10:40        


Terminske cene nafte su danas pale zbog jakog dolara i zabrinutosti u pogledu prekomernih globalnih zaliha. Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u avgustu pojeftinila je na Njujorškoj berzi sedam centi na 50,82 dolara, dok je nafta tipa "brent" za avgustovsku isporuku u Londonu pojeftinila pet centi na 57,05 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Jak dolar i prekomerne zaliha oborili cenu nafte

Dolar je tokom današnjeg trgovanja u Aziji ojačao prema japanskom jenu, dok je prema evru bio stabilan nakon što je krajem prošle sedmice porastao na tromesečni maksimum prema evropskoj jedinstvenoj valuti.

Snažan dolar čini da nafta izražena u toj valuti postaje skuplja za kupce koji koriste slabije valute, što dovodi do pada tražnje, a time i cena.

Pritisak na cene nafte vrši i zabrinutost u pogledu povratka iranske nafte na međunarodna tržišta. Američka nafta WTI je prošle nedelje pala za 4,0 odsto, a brent za 3,0 odsto, nakon što su Iran i šest zapadnih svetskih sila postigli dogovor o ograničavanju nuklearnog programa Teherana, u zamenu za šta je Iranu obećano ukidanje ekonomskih sankcija, kao i povratak iranske nafte na međunarodna tržišta.

Iran trenutno izvozi oko milion barela nafte dnevno, upola manje u odnosu na 2,2-2,3 miliona nafte koliko je prodavao pre uvođenja sankcija sredinom 2012. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svetske zalihe nafte zalihe nafte pad cene nafte laka nafta nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana