Tekst objavljen: 11.03.2015 15:48        


Ministarstvo finansija saopštilo je danas, povodom objavljivanja podatka da je javni dug povećan za oko milijardu evra u periodu od januara do 10. marta 2015. godine, da je to povećanje uslovljeno najvećim delom zbog rasta vrednosti američkog dolara u odnosu na evro i najavila da će on početi da se smanjuje. Uprava za javni dug danas je objavila da javni dug Srbije iznosi 24,2 milijarde evra, što je za oko milijardu evra vi&sc

Javni dug Srbije povećan zbog rasta dolara prema evru

Ministarstvo finansija u saopštenju je ocenilo da će se do kraja marta 2015. godine javni dug smanjiti zbog otplate duga od preko 15 milijardi dinara po osnovu hartija od vrednosti, ročnosti do dve godine koje dospevaju na domaćem tržištu, pri čemu je zaduživanje za finansiranje ovog izdatka odrađeno emisijom trogodišnjih dinarskih obveznica krajem februara 2015. godine.

Po drugim osnovama, javni dug do kraja marta 2015. godine će se smanjiti i za 75 miliona evra zbog otplate dugova stranim multilateralnim i bilateralnim kreditorima po osnovu spoljnog javnog duga.
Imajući u vidu da Republika Srbija ima visoku likvidnost, operacije sa javnim dugom na domaćem tržištu usmerene su na obezbeđivanje sredstava za finansiranje dospeća hartija od vrednosti i finansiranje smanjivanja stanja dinarskog duga ročnosti do dve godine, čime se javni dug tokom tekuće godine neće povećavati usled operacija zaduživanja na domaćem finansijskom tržištu.

Primarni faktor od uticaja na rast stanja javnog duga će biti promena vrednosti američkog dolara u odnosu na evro, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija.
Prema podacima Uprave za javni dug, na kraju januara javni dug je bio 23,2 milijarde evra, što je 72,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a već 10. marta iznosio je oko 2.926 milijardi dinara, odnosno 24,2 milijarde evra.

U statističkim tabelama Uprave za javni dug navedeno je da je javni dug na kraju 2000. godine iznosio 14,17 milijardi evra, što je iznosilo 201,2 odsto BDP.

Najmanju zaduženost u odnosu na BDP Srbija je imala 2008. godine, kada je javni dug iznosio 8,78 milijardi evra, odnosno 28,3 odsto BDP.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ministarstvo finansija srbija 2015 javni dug rast duga veći dug u februaru povečanje duga

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana