Tekst objavljen: 09.04.2015 11:52        


Deo javnih preduzeća isplaćuje viša primanja nego lane, dok prosvetni radnici, policija, vojska i radnici u državnoj upravi nose sav teret reformi, upozorio premijer Vučić.

Jedni štede, drugi kibicuju

Vlada u delu javnog sektora nije najpravednije sprovela mere fiskalne konsolidacije, jer deo javnih preduzeća i dalje svojim zaposlenima isplaćuje viša primanja nego prošle godine tokom prva tri meseca, izjavio je juče premijer Aleksandar Vučić u Privrednoj komori Srbije na skupu posvećenom modernizaciji komorskog sistema i poručio da će na tome morati da se poradi.

„Od našeg najvećeg javnog preduzeća, pa nadalje. Da vam ne govorim o trikovima kojima se služe pojedini mediji u državnom vlasništvu s povećanjem koeficijenata. Onda opet dođete do toga da plate nisu smanjene za deset odsto i vidite da ne možemo da kažemo da smo to najpravednije sproveli do kraja i na tome ćemo morati da radimo”, poručio je Vučić.

On je dodao da to znači da u delu javnog sektora uopšte nisu sprovedene mere fiskalne konsolidacije. Premijer je naglasio da ne mogu prosvetni radnici, policija, vojska i radnici u državnoj upravi da nose sav teret reformi, a da neki drugi „gledaju i kibicuju sa strane i da zato što najglasnije kukaju uvek budu povlašćeni”.

Vučić je izjavio i da prvi put može da kaže da je MMF pogrešio u proceni privrednog rasta Srbije za ovu godinu, poručivši da će on biti veći od 0,5 do jedan odsto, a to, dodao je, znači put izlaska zemlje iz krize.

„Danas prvi put smem da kažem da očekujem da MMF procena ne bude tačna oko stope rasta za ovu godinu. Oni su predvideli da će biti između minus 0,5 i minus jedan, što je bilo u redu imajući u vidu mere fiskalne konsolidacije, ali verujem da ćemo i ove godine po tom pitanju imati pozitivni rast, da idemo u plus 0,5 do plus jedan što bi nam otvorilo mogućnost da u 2016. i 2017. imamo rast veći od tri odsto”, rekao je premijer.

„Moći ćemo za šest meseci, nadam se, da izađemo pred MMF sa predlozima koji će značiti nešto lakši i bolji život našim građanima”, zaključio je Vučić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dogovor sa mmf MMF javni sektor manje plate u javnom sektoru mere konsolidacije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana