Tekst objavljen: 10.12.2015 11:00        


Evropske berze su i danas zabeležile pad akcija, a najviše su potonule deonice rudarskih kompanija nakon što je Anglo Amerikan saopštio da će ukinuti na hiljade radnih mesta. Tržišta su dan započela uz blagi rast akcija nakon jučerašnjeg velikog pada, ali su ponovo potonula nakon novog kolapsa deonica Anglo Amerikana, prenosi agencija Frans pres.

Jeftine sirovine ponovo obaraju svetske akcije

Deonice Anglo Amerikana pale su danas 1,2 odsto nakon jučerašnjeg pada od 12,3 odsto. Kompanija je najavila plan radikalne restrukture, uključujući rezanje potrošnje i konsolidovanje poslovnih jedinica u tri od aktuelnih šest, u nastojanju da se izbori sa kolapsom cena sirovina. Firma je takođe navela da planira da smanji broj radnika za gotovo dve trećine, sa 135.000 na 50.000 nakon 2017.

Akcije Arselor Mitala pale su u Parizu 2,4 odsto da bi potom ojačale 3,5 odsto, a akcije TisenKrupa porasle su 0,1 odsto posle pada od 0,9 odsto u Frankfurtu. Cene ključnih sirovina, pre svega nafte i rude gvožđa, pale su juče zbog strahovanja u vezi sa tražnjom, pogotovo iz druge po veličini svetske privrede, Kine.

U Londonu je indeks FTSE 100 skliznuo 0,14 odsto, dok je u Frankfurtu DAKS pao 0,6 odsto uprkos skoku akcija Folksvagena (VW) od 6,2 odsto nakon što je ta kompanija saopštila da je loše procenila koliko je novih automobila pogođeno skandalom sa manipulisanjem vrednostima izduvnih gasova, dodajući da se radi o znatno manjem broju vozila nego što je prvobitno procenjeno.

Pariski indeks KAK 40 oslabio je 0,9 odsto, a evro je na valutnoj berzi ojačao na 1,0983 sa 1,0892 dolara, koliko je vredeo sinoć u Njujorku.

Na Wall Street-u je industrijski indeks Dau Džons pao 0,22 odsto, a širi indeks S||P 500 i tehnološki Nasdak oslabili su po 1,0 odsto.

Američka hemijska korporacija Dau kemikal je u poslednjoj fazi pregovora o spajanju sa rivalskim Dupontom, što može rezultirati potpisivanjem najvećeg ugovora u hemijskoj industriji, javila je agencija "Blumberg" pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa situacijom.

Akcije Duponta skočile su 9,4 odsto, a Dau kemikala 10,3 odsto, budući da bi novi entitet udružio dve kompanije sa zajedničkom godišnjom prodajom u vrednosti od preko 90 milijardi dolara.

U Aziji je tokijski indeks pao 1,0 odsto, sidnejski 0,3 odsto, a ahonkonški 0,5 odsto. Šangajski indeks je, sa druge strane, porastao 0,07 odsto posle vesti da je stopa inflacije Kini u novembru porasla, podstaknuta višim cenama hrane i usluga, što je signal da se kineska privreda stabilizuje u svetlu snažnijih fiskalnih podsticaja i rezanja kamatnih stopa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
wv evropska berza wall street pad akcija na berzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana