Tekst objavljen: 12.08.2014 9:00        


Sve je više banaka koje građanima odobravaju gotovinske kredite na godinu dana sa grejs periodom od tri meseca i kamatom od 12 odsto, što je upola manje od kamatne stope na iste zajmove, samo sa rokom otplate od 36 do 100 meseci. Efektivna kamata je od 13,50 odsto.

Jeftiniji keš: Evo koliko ćete platiti 100.000 dinara

Neke banke, pišu Novosti, čak i potpisiju sa firmama-klijentima posebne ugovore i takve pozajmice zaposleni otplaćuju preko platnog spiska.

DUPLO VEĆE KAMATE

Kamate na gotovinske kredite sa rokom otplate od 24 do 100 meseci se kreću od 18 do 28 odsto na godišnjem nivou. Obrada ovakvih zajmova je od 1,5 do tri odsto. Odobravaju se u dinarima i u evrima. Ako se klijent odluči za pozajmicu u devizama, onda mora da položi 30 odsto depozita. Zbog toga su keš krediti u evrima u poslednje tri godine gotovo zamrli.
Iznos kredita je od 100.000 do milion dinara. Kamata je fiksna. Tokom 90 dana počeka ne plaća se ništa, već se kamata pripisuje glavnom dugu.

Tako, na primer, ukoliko neko uzme 100.000 dinara, mesečno će otplaćivati po 8.840 dinara, pod uslovom da ne koristi grejs period.

Ako klijent želi da mu zajam miruje tri meseca, pišu Novosti, onda mu je rata za oko 300 dinara veća, tačnije iznosiće 9.150 dinara.

Naknada banke je 500 dinara, a troškovi povlačenja izveštaja Kreditnog biroa 246 dinara. Korisnik ovog kredita za godinu dana će banci otlatiti 106.600 dinara, odnosno uz poček od tri meseca 109.850 dinara.

TESTIRANJE KLIJENATA

Jedan od razloga zbog kojeg su se bankari odlučili da odobravaju keš kredite na godinu dana je činjenica da je sve manje klijenata dobrih platiša, pa je ovo u neku ruku test da bi se videlo da li će sa manjom kamatom građani redovnije da otplaćuju svoje obaveze. Iako ovi zajmovi mogu da se uzmu i do iznosa od milion dinara, klijenti najčešće uzimaju pozajmice od 100.000 do 200.000 dinara.
- Ovakva vrsta pozajmice je na kratak rok, pa je samim tim i kamata manja, jer, brzo dolazimo do plasiranog novca - kažu za Novosti u jednoj beogradskoj banci.

- S druge strane građani su zainteresovani da sa takvim kreditom reše neke finansijske probleme, i to sa povoljnom kamatom. Ove zajmove naši klijeti koriste i za letovanja, jer ne mogu svi da dobiju čekove za odloženo plaćanje. Ipak, više se uzimaju za izmirivanje zaostalih računa za komunalije, struju, nabavku knjiga i pribora za školu, grejanje. Za neke je ovo prilika da pod povoljnim uslovima otplate dozvoljeni minus i kreditne kartice, usluge na koje su kamate znatno veće.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
klijenti banke klijent banke banke kamata na kredite kamate na kredite krediti gotovinski krediti keš krediti keš kredit dinarski keš krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana