Tekst objavljen: 15.06.2015 12:10        


Grčka je krava koja klizi po ledu i koja mora biti izvučena na čvrsto tlo, izjavio je danas predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, upotrebivši metaforu za bolne dane u kojima su kreditori pokušavali da pomognu tvrdoglavoj Atini da izbegne bankrot i katastrofu.

Junker: Grčka je kao krava na ledu

Prošle nedelje se 60 delegacija okupilo u Briselu na samitu Evrope i Latinske Amerike, ali fokus nije bio ni na predsednici Brazila Dilmi Rusef, niti na predsednici Čilea Mišel Bašele, već na premijeru Grčke Aleksisu Ciprasu koji je diskretno tražio još jedan sastanak sa najmoćnijim evropskim liderom, nemačkom kancelarkom Anegelom Merkel, prenosi agencija Frans pres.

Cipras, čiji su najnoviji predlog reformi odbacili evropski zvaničnici, uspeo je da se sastane sa Merkelovom i predsednikom Francuske Fransoom Olandom, ali ti razgovori nisu ga približili rešenju grčkih problema, iako je nemačka kancelarka optimistično poručila da "gde ima volje, ima i načina".

"Nastavićemo da guramo Grčku sa leda", rekao je Junker, dok je komesar EU za ekonomske poslove Pjer Moskovisi izjavio da, inače, voli grčku tragediju, ali da smatra da je u ovom slučaju vreme za srećan kraj.

Zvaničnici EU krivicu za neuspeh pregovora svaljuju na Atinu, navodeći da nije ništa novo ponudila da bi se obezbedilo 1,6 milijardi evra za isplatu MMF-u do kraja meseca.

Istovremeno u Atini, neimenovani zvaničnik grčke vlade je izjavio da Grčka nikada neće prihvatiti zahteve kreditora koji se odnose na smanjenje penzija i plata ili uvođenje dodatnih poreza na osnovne potrepštine, kao što je struja.

Grčka ističe da je spremna i dalje da razgovara, dok zvaničnici EU i MMF poručuju da nemaju dozvolu za dalje pregovore, pa se grčka drama nastavlja, navodi Frans pres.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
aranžman sa mmf međunarodni kreditori grčka ekonomija Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana