Tekst objavljen: 15.04.2014 10:23        


Građani Srbije već poduže imaju problema da redovno otplaćuju uzete kredite. Podaci govore da skoro sto hiljada ljudi ne može da izmiri obaveze koje je preuzelo. To nije problem samo za njih već i za kuće kod kojih je zajam uzet. Zato bankari sve češće zajedno sa klijentima traže odgovarajuće rešenje.

Kad dugovi pritisnu prvo zovite banku u pomoć

Do njega se može doći, ali samo ako se klijent javi pre nego što počne da kasni sa otplatama. Odnosno, pomoć od banke treba potražiti čim je problem na vidiku, piše Dnevnik.

Mnogi će se zapitati zašto je bankama tako bitno da se klijenti jave na vreme. Za njih je to važno jer tada klijent nema nepovoljan izveštaj iz Kreditnog biroa. Ako zvanično uđe u docnju, koja je kod nas 60 dana od datuma kada je trebalo da plati ratu, kredit dobija drugačiji tretman, nepovoljan i po klijenta i po banku. Bankari imaju veće rezervacije i ne postoji šansa da se tada pomogne.

Bankari su tada prinuđeni da traže prinudnu naplatu. To je za klijenta veoma neprijatno jer podrazumeva i plenidbu stvari i prodaju. Dug se često ne namiri ni tako, a to dodatno komplikuje i poskupljuje ceo postupak i za banku i za klijenta. Drugim rečima, piše Dnevnik, bolje se javite banci i kada tek mislite da će biti problema, nego da zakasnite.

Pri tome ne treba prihvatiti bilo kakav dogovor. Kredit se može refinansirati kod banke kod koje je uzet, ali i druge. Nije zgoreg pogledati šta nude i druge banke, a ne samo ona kod koje je zajam uzet.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke klijent banke klijenti banke kašnjenje u otplati kašnjenje u otplati kredita otplata kredita prezaduženost kreditna zaduženost zaduženost

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana