Tekst objavljen: 29.02.2016 14:30        


Nekretnine su, usled niskih kamata na štednju, postale atraktivna alternativa štednji u banci. Računica je jasna, ukoliko bi stavili na štednju 50.000 evra za godinu dana bi ste dobili 1% kamate tj. 500 evra.

Kad se isplati ulagati u nekretnine

Dodatno bi na tih 500 evra platili porez na štednju od 15% koji se primenjuje samo na deviznu štednju, dinarska štednja je oslobođena ovog poreza.

To znači da ste od vaših 50.000 dobili 425 evra tj. 0,85% prinosa. Ako pretpostavimo da ste za taj novac kupili nekretninu i da ste je izdali za 200 evra mesečno, računica je jasna, vaših 50.000 evra bi vam donelo 2.400 evra godišnje.

Naravno, i od ovog iznosa je potrebno oduzeti porez na prihode od izdavanja nepokretnosti koji iznosi 20% i tada vam ostaje 1.920 evra što iznosi prinos od 3,85%.

Činjenica je da je ova opcija daleko isplativija ali su i aktivnosti potpuno različite. Izdavanje nekretnina se pre može smatrati mini biznisom jer zahteva angažman na koji morate biti spremni - izdavanje, sređivanje, održavanje, rešavanje problema sa stanarima i sl.

Ono što je bitno istaći je da nekretnine nisu samo stanovi, kod modela kupovine i izdavanja garaže računica je još i bolja a ne zahteva veliki iznos novca. Isto tako, možete kombinovati deo novca sa kreditom i tako uložite i vašu kreditnu sposobnost pa bi vam zakupci stana otplaćivali kredit.

Kombinacija je dosta a ukoliko napravite pametnu kupovinu nekretnine možete računati i na rast vrednosti što je dodatna korist u odnosu na štednju u banci gde jedino na šta možete da računati je inflacija tj. pad vrednosti novca.

Ono što morate znati kod rada sa nekretninama je i to da ne možete računati na dostupnost novca kao što možete u banci pa bi odluka za ulaganje u nekretnine trebalo da bude napravljena sa jasnom računicom na duži rok.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    Sinisa 01.03.2016 10:20

    Zasto u ovakvim tekstovima, koji se pojavljuje jednom godisnje, nikad, ali nikad niste uzeli u obzir i amortizaciju nekretnine, u brojkama. Isto tako, spomenete troskove troskove odrzavanja, ali ne i rizik izdavanja i nastale stete od koriscenja i /ili neplacanja racuna. I vlastiti angazman oko svega nesto vredi, jer i vasi radni sati nesto kostaju, kao i tudji. Tek tada bi mogli nesto konkretnije tvrditi. Ovako,. resenje jednacine sa 5 nepoznatih od kojih znate dve, moze biti svakakvo.
    Pozdrav.

  2. User image
    JOVAN 01.03.2016 11:11

    ZATO STO BI TAKAV TEKST PRETSTAVLJAO FINANSIJKU ANALIZU, A DRUZE AKO HOCES DA TI NEKO KAZE KOLKO RIZIKA UZIMAS SHODNO ZARADI ONDA TAKAV IZVESTAJ MORASI DA PLATIS... NE MOZES OD NOVINARA DA OCEKUJES DA TI KAZE SVE... ONI PISU TEKSTTOVE A NE RADE IZVESTAJE.

  3. User image
    okoje 23.03.2016 10:05

    Ако сам добро разумео Синишу хтео је да каже да се у тексту ни не помиње тих неколико ставки. Није тражио анализу, већ да се у тексту помену наведени додатни трошкови. Новинари нису ту да само запишу текст већ да дају што тачнији увид у информацију коју деле са публиком, а за шта су плаћени.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke štednja u evrima nekretnina izdavanje novac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana