Zvanični kurs Evra za dan 28.07.21. :: 117.5637 rsd
Tekst objavljen: 22.05.2021 9:00        


Cena je jedan od presudnih faktora koji utiču na popularnost električnih vozila, a oni su i dalje preskupi

Kada će automobili na struju postati jeftiniji od benzinaca?

Dizelaši se širom Evrope sve manje pominju, a kao jedina konkurencija tu su nešto povoljniji hibridi ali i benzinci. Studija koju je proveo BloombergNEF kaže da će se cene izjednačiti mnogo pre nego što se to ranije prognoziralo.

Prema toj studiji, cena električnih automobila će na pasti na nivo benzinaca 2027. godine, i to na evropskom tržištu, piše Index.hr. Štaviše, veliki SUV-ovi i krosoveri će izjednačiti cenu pogona i ranije, odnosno 2026.

Prema istom istraživanju, očekuje se da će najkasnije 2030. godine električni automobili biti čak i jeftiniji od rivala pogonjenih fosilnim gorivima. Kao objašnjenje ovog trenda ističu se ogromna ulaganja proizvođača u elektromobilnost, kao i prilagođavanje sve većeg broja fabrika proizvodnji isključivo električnih automobila.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

BloombergNEF tako prognozira da će prosečna cena automobila srednje veličine 2026. godine biti 19.000 evra bez obzira na tip pogona. Do 2030. godine prosečna cena električnog vozila iste klase će pasti na 16.300 evra, dok će cena automobila iste klase pogonjenog klasičnim motorom s unutrašnjim sagorevanjem porasti na 19.900 evra.

Podsetimo, trenutni odnos je 33.300 evra za električni automobil i 18.600 evra za automobil pogonjen fosilnim gorivom.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cena električnih automobila električni automobili benzinci cena automobila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana