Tekst objavljen: 15.10.2013 9:30        


Kašnjenje građana u otplati kredita sve je veće, a od ukupno odobrenih zajmova u vrednosti 614 milijardi dinara, prema podacima Narodne banke Srbije, ne može da se vrati oko 60 milijardi dinara ili 9,2 odsto.

Kako dalje: Plate ne mogu da pokriju rate kredita

Najveće kašnjenje je kod vraćanja rata za keš i potrošačke kredite, ali i izmirenja dugova za kreditne kartice i dozvoljeni minus. Ove dugove banke i najteže naplaćuju ukoliko klijent ne prima platu ili je ostao bez posla.

Kašnjenje u otplati kredita, prema podacima Kreditnog biroa, iznosi 5,1 odsto, za tekuće račune 8,5 odsto, lizing ugovore 12,8 odsto, a kreditne kartice 12,5 odsto. Banke pokušavaju na sve načine da se dogovore sa građanima koji imaju kašnjenje za bilo koju uslugu jer im svaki, ma i najmanji, procenat naplate duga znači.
Jedna od mogućnosti koja se klijentima nudi kako bi im se olakšalo vraćanje obaveza je produženje roka vraćanja kredita za 24 meseca, što dovodi do smanjenja visine mesečne obaveze i olakšava vraćanje kredita. Klijentu se nudi i korišćenja grejs perioda u istom trajanju u okviru kojeg plaća samo kamatu.

Za klijente koji su ostali bez posla postoji mogućnost privremene obustave plaćanja svih obaveza za kredit. "Preventiva" je osiguranje za slučaj gubitka posla, koje obezbeđuje otplatu određenog broja rata.

- Nivo problematičnih kredita je relativno visok i iznosi oko 20 odsto i taj problem treba da se rešava na sistemski način - kaže guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Gotovinski, potrošački i krediti za refinansiranje obezbeđeni su samo menicom koja u slučaju gubitka posla klijenta ne može da bude realizovana. Veći problem je sa stambenim zajmovima, koji su pod hipotekom, ali ni aktiviranje ove zaloge za banku ne znači da će doći do svog novca jer već duže vreme prodaja nekretnina stagnira.
U NBS navode da su problematični krediti u potpunosti pokriveni rezervama za procenjene gubitke i da to obezbeđuje stabilnost bankarskog sektora Srbije. Centralna banka smatra da je za nju izazov rešavanje problema teško naplativih zajmova, ali da će se osloboditi sredstva za odobravanje novih kredita.

- OČekujemo da će smanjenje problematičnih kredita kod stanovništva u narednom periodu doprineti što su banke prihvatile našu preporuku za korisnike stambenih kredita vezanih za švajcarski franak - navode u NBS. - Oni će otplaćivati kredit u određenom vremenskom periodu u manjim iznosima u odnosu na prvobitno ugovorene rate.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti kašnjenje u otplati otplata duga otplata kredita banke klijent banke klijenti banke rate kredita rata kredita Srbija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana