Tekst objavljen: 03.06.2017 12:56        


Krajnji rok za zamenu novih vozačkih dozvola je 10. juna, a do sada je više od 3.000 ljudi podnelo elektronski zahtev za zamenu stare, papirne, za novu vozačku dozvolu u obliku plastične kartice.

Kako do nove vozačke dozvole do 10. juna

Iz Direkcija za elektronsku upravu Srbije savetuju građane da zahteve za nova dokumenta podnose preko portala "eUprava", da bi izbegli čekanje pred šalterima.Usluga "eVozačka" je, kako je saopšteno, jedna od kompleksnijih na portalu "eUprava" i ima "izvesna ograničenja u upotrebi".Za korišćenje te usluge neophodni su čipovana lična karta i čitač kartica.

- Vozačkoj je moguće pristupiti preko pretraživača "Internet Explorer", a za elektronsko podnošenje zahteva neophodni su čipovana lična karta i čitač kartičnih dokumenata. Usluga ima izvesna ograničenja, i podnošenje zahteva preko eUprave nije moguće za vozače kojima je pravo upravljanja motornim vozilima ograničeno ili dozvola izdata na kraći rok po uverenju o zdravstvenoj sposobnosti. eVozačku ne mogu koristiti građani stariji od 65 godina života, kao ni oni koji pored stare imaju i vozačku dozvolu izdatu od strane druge države. Takođe, preko eVozačke moguće je podneti zahtev samo za izdavanje prve kartične dozvole - napominje Dušan Stojanović, direktor Direkcije za elektronsku upravu i dodaje.

Stojanović napominje da se u ovom času procenjuje da će u naredne dve nedelje više od 180.000 vozača, koji još uvek nisu ušli u proceduru, podneti zahtev za izdavanje nove kartične vozačke legitimacije. Zbog toga je, kako kaže, važno da građani ne čekaju "poslednji čas", kako ne bi napravili kolaps na šalterima ili Portalu.

eVozačka omogućava građanima, da bez dolaska u policijsku stanicu, zamenu vozačke dozvole izvrše putem Interneta. Nakon što je zahtev uspešno poslat preko Portala eUprava, a uplata taksi proknjižena, korisnik dobija informaciju da se njegova vozačka dozvola nalazi u policijskoj stanici, prema mestu prebivališta, i da može da je podigne. Ova usluga u rad je prvi put puštena aprila 2014. godine. Od tada je uslugu MUP-a, eVozačke iskoristilo više od 8.000 korisnika nacionalnog Portala eUprava – u 2016. godini njih 576, a od početka 2017. do danas više od 4.000.

A evo kako ćete doći do nove vozačke dozvole elektronskim putem, korak po korak:(Preduslov je da imate ličnu kartu sa čipom i čitač kartice, instaliranu verziju Internet Explorer pretraživač 8,9,10 ili 11, Javu, kao i instaliran odgovarajući "Middleware za ličnu kartu Republike Srbije" u zavisnosti od datuma izdavanja lične karte)

1. korak
Povežite čitač kartičnih dokumenata. Kada se uverite da je prazan, kliknite na dugme "Sledeći korak".

2. korak
Ubacite ličnu kartu u čitač i sačekajte da se pojavi prozor, u kojem je potrebno da pokrenete JAVA aplikaciju

3. korak
Čekirajte polje „I accept the risk and want to run this application“, zatim kliknite na dugme "RUN"

4. korak
Nakon toga, podaci sa vaše lične karte trebalo bi da budu očitania) Ako su podaci iz lične karte uspešno preuzeti dobićete porkuku/obaveštenje "Uspešno učitani podaci sa lične karte"b) Ukoliko niste ispravno podesili pretraživač dobićete poruku "Morate prvo učitati ličnu kartu pre nego što nastavite". Ova poruka se javlja: ukoliko ne koristite Internet Explorer pretraživač ili nemate Javu.

5. korak
Kada ste dobili poruku da su podaci uspešno učitani sa vaše lične karte, potvrdite na dugme „Sledeći korak“. Nakon toga prelazite na stranicu na kojoj treba da odaberete kategoriju, odnosno kategorije vozila, kao i da potvrdite da nije došlo do značajne fizičke promene u vašem izgledu, da nemate upisanih zdravstvenih ograničenja, da upravljanje vozilom nije ograničeno iz zdravstvenih razloga po bilo kom osnovu, da osim vozake dozvole Republike Srbije ne posedujete vozačku dozvolu izdatu u nekoj drugoj državi

6. korak
Klikom na "Sledeći korak" dobijate objedinjen iznos za uplatu takse (1.546 dinara). Plaćenje je omogućeno isključivo kroz objedinjenu naplatu taksi, što znači da u postupku predaje zahteva kroz ovu elektronsku uslugu će biti izgenerisana jednistvena uplatnica čije plaćanje građanin može da izvrši na svim šalterima banaka i pošte ili korištnjem elektronskog bankarstva. Tek nakon što uplata bude evdentirana kao validna od strane Uprave za trezor Ministarstva finansija, zahtev se prosleđuje MUP-u na obradu.

7. korak
Na osnovu preuzetih podataka sa biometrijskog dokumenta i odabira kategorije i potvrđenih saglasnosti, pokreće se upit ka bazi MUP-a, koja ukrštanjem podataka sa Portala i iz baze MUPa korisniku vraća poruku o uspešnom ili neuspešnom podnošenju zahteva za zamenu vozačke dozvole.

- Poruku koja govori da nije moguće podneti zahtev elektronskim putem i da se morate obratiti nadležnoj policijskoj stanici, je poruka koju vraća informacioni sistem MUPa

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nova vozačka dozvola zamena vozačke dozvole novac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana