Tekst objavljen: 03.01.2017 12:00        


Kupovina nekretnine je veliki korak, zato u ovaj proces treba pažljivo ući. Greške prilikom kupovine nekretnine mogu bitno uticati na naše živote kao i na naše finansijsko stanje. Zato, pre konačne odluke odvojite dovoljno vremena i upoznajte nekretninu sa svih bitnih aspekata. Tek se nakon toga odlučite za kupovinu.

Kako izbeći greške prilikom kupovine nekretnine?

Pre svega obratite pažnju na sledeće:

Izaberite lokaciju na kojoj želite da živite

Razmotrite prednosti i mane svih lokacija koje dolaze u obzir imajući u vidu Vaš životni stil. Lokacija ne utiče samo na cenu nekretnine već i na režijske troškove u vezi s njom, a od toga će zavisiti i Vaše ne/zadovoljstvo.

Istražite ponudu nekretnina

Brižno pregledajte ponudu nekretnina na lokacijama koje ste izabrali. Tako ćemo steći bolji osećaj za cenu i bolju osnovu za pregovaranje.

Detaljno pregledajte objekat kao celinu kao i sam stan

Prilikom kupovine i starije i novije gradnje, detaljno pregledajte unutrašnjost stana. Naročito treba voditi računa o:
  • ugrađenim materijalima (treba li ih zameniti u dogledno vreme?);
  • plafonu (postoje li tragovi vlage ili buđi – to može ukazivati na nedostatke u konstrukciji koje, najverovatnije, nećemo moći tako brzo otkloniti);
  • nadstandardnim dodacima (da li je cena zaista vredna toga i da li nam je uopšte potreban dodatak, kao i da li možemo sebi priuštiti njegovo održavanje?);
  • grejanju (koji je sistem grejanja ugrađen i koliki su njegovi troškovi?).
Preporučujemo da angažujete građevinskog stručnjaka i zatražite stručno mišljenje. Osim spoljnog izgleda zgrade, bitna je i pozicija stana u samoj zgradi.

Prilikom kupovine novogradnje obvezno moramo proveriti investitora – prodavca

U privrednim registrima proverite kapacitet prodavca ili investitora kome plaćate cenu. Od prodavca zahtevajte garanciju za vidljive ili skrivene nedostatke.

Proverite pravno stanje nekretnine

Pogledajte zemljišne knjige u kojima možete videti podatke o vlasništvu imovine, kao i da li je u prethodnom periodu bilo zaključivanja prodaje. U slučaju bilo kakve sumnje posavetujte se sa pravnim stručnjakom.

Poštujte želje i očekivanja ostalih članova Vaše porodice

Pri izboru stana ne smemo prebrzo podleći vlastitim željama. Kako bi svi članovi porodice na kraju bili zadovoljni izborom, moramo poštovati i njihova očekivanja jer će i oni živeti u tom stanu.

Odvojite dovoljno vremena

Stanje na tržištu nekretnina se menja i za samo nekoliko dana se može pojaviti bolja opcija koja Vam odgovara. Isto tako i cena može biti povoljnija. Međutim, kada pronađete pravu nekretninu ne odlažite njenu kupovinu. Iako kupovina nekretnina donosi sa sobom i finansijske obaveze, osećaj da živite u sopstvenoj kući ili stanu je neprocenjiv.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Goran 04.01.2017 9:15

    Ili jednostavno angazujte Agenciju za promet nepokretnosti koja poseduje licencu za rad, jer ce vam oni najvise pomoci. Licno angazovanje, u odnosu na vase slobodno vreme, je pozeljno jer birate nepokretnost za sebe.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina nekretnine nekretnine greške kod kupovine nekretnine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana