Zvanični kurs Evra za dan 28.09.21. :: 117.5768 rsd
Tekst objavljen: 07.01.2018 11:00        


Loš motor, nepouzdane kočnice, lažirana kilometraža... U sto džakova polovnih automobila krije se isto toliko mačaka, okom laika nevidljivih, na koje se kupci pecaju.

Kako prepoznati dobar polovnjak?

Ko će bolje dati savet kako otkriti falinku polovnjaka ako ne ljudi čija je automobil profesija, i za volanom, i pod haubom, i u kanalu - najtrofejniji automobilista velike Jugoslavije Milun Vesnić i njegov naslednik na pobedničkim postoljima Milovan - Mikica Vesnić.

Njih dvojica su automobilski šampioni, ali i vlasnici jednog od najpoznatijih auto-servisa u zapadnoj Srbiji. Milun Vesnić je 18 puta bio prvak SRFJ, dvostruki šampion Balkana i prvi dobitnik dijamantske kacige. Mikica je 13 puta bio državni šampion, četiri puta prvak centralne Evrope, vlasnik dijamantske i četiri zlatne kacige. Oni za čitaoce "Blica" otkrivaju na šta treba da obrate pažnju.

Šta znači boja dima

Da li curi ulje, mada to nije uočljivo golim okom, uzbrdica je opet najbolji test. Pod punim gasom se treba osvrnuti i pogledati da li ima dima. Ako je dim crn, to je naznaka problema sistema za ubrzigavanje goriva, ako je dim plav, ne valja ili turbina ili motor, pričaju Vesnići.Mora da pali na hladno

Najbolje je, pričaju obojica, pre kupovine konsultovati majstora, što nije veliki trošak, jer pregled, zavisno od automobila, košta od dve do četiri hiljade dinara. Ipak, za one koji neće nad kanal kod mehaničara, Vesići imaju savete kako otkriti lako uočljive boljke automobila. Prvo i osnovno - ako je motor opran i suv, ne treba verovati da je ispravan i da iz njega ne curi ulje ili antifriz.

- Ako automobil kod hladnog starta odmah upali, to je prvi pokazatelj da su motor, akumulator i anlanser u dobrom stanju - objašnjavaju Vesnići.

Kako proveriti plivajući zamajac

Ispravnost plivajućeg zamajca, koji nimalo nije jeftin, može se proveriti na sledeći način: Kada vozilo radi u mestu, treba nagaziti, pa pustiti kvačilo. Ako u se u stanju puštenog kvačila vozilo trese, a pritisnutog prestaju vibracije - postoje problemi sa plivajućim zamajcem.

Servisna knjižova i bajka o babi iz Nemačke

- Osnov svega je servisna knjižica. Ako prodavac nema originalnu, to u 99 odsto slučajeva znači da je vraćena kilometraža ili podmlađena godina proizvodnje. Uz to ide i priča trgovca "vozila ga baba iz Nemačke" - objašnjava Milun Vesnić.

Ni prva lekcija, dopunjuje otac Milovan, ne mora biti Sveto pismo jer se originalne servisne knjižice lažiraju, čak i u Nemačkoj, toliko verno, da je falsifikat često nemoguće prepoznati.

- Najpouzdanije je kupovati automobil od prvog vlasnika koji je automobil kupio u Srbiji, i ima knjižicu od nultog kilometra do trenutka prodaje, ili od oficijelnog distributera koji ima elektronsku servisnu knjižicu u kojoj svaka popravka ostaje u bazi podataka - kaže Milovan.

Obavezno kod majstora

I pored detalja o ispravnosti automobila koje kupac može sam proveriti, Milun i Mikica Vesnić preporučuju: Pre nego što padne ruka ruci, vozilo treba da pogleda mehaničar.

- U suprotnom, to je isto kao kad bolestan čovek sam sebi daje dijagnozu i prepisuje lekove. Bolje je kod majstora - i zbog bezbednosti i zbog troškova, jer neproveren polovnjak može da košta mnogo više nego što je plaćen - dobronamerno vele vlasnici mnogih pobedničkih postolja automobilskih trka.

Kočnice, vešanje i limarija

- Stajni trap - amortizeri, viljuške, jabučice, spone - probaju se na neravnom putu. Ispravnost kočnica, kod automobila koje imaju ABS, može se proveriti naglim stiskom na papučicu. Ako se pod nogom oseti podrhtavanje, to znači da točkovi neće zablokirati, odnosno da su kočnice ispravne - poručuju dva asa automobilskog sporta.

Limarija je, kažu, i te kako pogodna za šminku, i njeno pravo stanje mogu utvrditi samo majstori.

Unutrašnjost

Tapacirani delovi - volan, papučice, ručica za ručnu kočnicu, koji na prvi pogled mogu da odaju utisak očuvanog polovnjaka, i te kako mogu da sakriju habanost automobila jer su to elementi koji se mogu reparirati i sakriti stanje u kome se vozilo nalazi.

Probna vožnja otkriva mnogo

Za sve ostalo što laik može uočiti, potrebne su probne vožnje. Najpoželjnije je uzbrdicom. Na takvoj deonici se najbolje isprati strelica za grejanje koja pokazuje u kakvom su stanju motor ili termostat ili ventilator. Kod turbo-dizela, ako na uzbrdnom putu ne postoji konstantnost u radu, to je simptom da turbina ili prateći senzori nisu u redu - savetuju Vesići.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Mila 05.12.2017 23:50

    Braaavo, moomci , svaka vam čast!!! Sa uvažavanjem, informacije su veoma korisne!!!
    A Kamatica-r e s p e k t!!!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
polovni automobili kupovina automobila polovnjaci dobar polovnjak

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana