Tekst objavljen: 27.11.2013 11:15        


Prosečna godišnja kupovna moć u Srbiji gotovo četiri i po puta manja nego u Evropi. Iako u decembru neće biti većih poskupljenja, prema nekim najavama, novi cenovnici spremaju se za pojedine uvozne sireve, grickalice, mesne prerađevine, čajeve, šampone i začine određenih proizvođača.

Kako Srbi kupuju: Ako je na popustu nije važno šta je

Građani kažu da su im cene važne, pa čak i na uštrb kvaliteta.  Zato i ne čudi veliko interesovanje potrošača za jeftiniju kupovinu, poput one kada se otvaraju novi trgovinski objekti.

Ekonomista Goran Nikolić kaže da je fiskalnom strategijom predviđeno da u narednoj godini rast privredne aktivnosti bude zasnovan na povećanju investicija i izvoza, dok će doći do pada potrošnje od dva odsto. - Zbog toga je realno očekivati da se nastavi dugogodišnji trend pada prometa u trgovini na malo - ocenjuje Nikolić.
Građani kažu da niko nema više para na pretek i da je svaki dinar dragocen. Kažu i da su cene važne, pa čak i na uštrb kvaliteta.

Stručnjake ne čude gužve kada se otvaraju novi trgovinski objekti. - Koliko god da smo u lošem materijalnom stanju nekako smo uspeli da se stavimo u taj mentalni okvir da što više mogu da kupim to mi je bolje. To je i prilika da se kupi i nešto što nam možda i ne treba - kaže psihijatar-psihoterapeut Aleksandra Bubera.

U poslednjih pet godina navike potrošača su se mnogo promenile. Martina Petrović iz Delez Srbije kaže da kada je proizvod na akcijskom sniženju njegova prodaja se poveća nekoliko puta.

Sve je manje para, a od početka krize promet u trgovinama je opao za trećinu.

Prema nekim istraživanjima prosečna godišnja kupovna moć u Evropi iznosila je 12.890 evra. U Srbiji je gotovo četiri i po puta manja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
siromaštvo osiromašenje pad standarda ekonomska kriza pojeftinjenje Srbija trgovinski lanac trgovinski lanci akcije sniženja proizvodi na sniženju kupovina sa popustom popusti potrošači kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana