Tekst objavljen: 27.11.2013 10:00        


U strahu da će klijenti izgubiti posao, sve više banaka kredite uslovljava obaveznim osiguranjem. Osiguravajuće kuće već isplaćuju prve premije - do godinu dana - osiguranicima koji su ostali bez posla. Taj broj raste po nekoliko procenata mesečno.

Kako stvari stoje, bez osiguranja nema ni kredita

Nivo odobrenih kredita privredi i stanovništvu opada već drugu godinu za redom, a jedino što u proteklih nekoliko meseci raste jeste suma odobrenih gotovinskih kredita, i to za oko tri milijarde dinara. Međutim, sve više banaka takve pozajmice uslovljava obaveznim osiguranjem, za slučaj da klijent izgubi posao.

Osiguravajuće kuće već isplaćuju prve premije - do godinu dana - osiguranicima koji su ostali bez posla. Taj broj raste po nekoliko procenata mesečno. - Dvadesetak ljudi mesečno isplaćujemo do sada ljudima koji su izgubili posao u prethodnom periodu, to je u zadnjih par meseci. Naravno, kako su mere države očekivane, mi isto očekujemo da će biti sve veći broj otkaza i sve veći broj štete - kaže Branko Novaković iz Delta đenerali osiguranja.
Ukoliko želite novu pozajmicu, u slučaju da izgubite posao, moraćete da osigurate kredit. Nesiguran posao i male zarade unele su dodatnu neizvesnost u otplati kredita, pa su banke uvele dodatnu obavezu - stotinak dinara mesečno u tu svrhu.

Visina kamata nikada nije određivala tražnju za kreditima, već sigurnost radnih mesta. To su shvatile i banke i klijenti.

Predsednik Izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić kaže da gotovo svi klijenti, koji su u poslednjih šest meseci uzeli te vrste kredita, u banku dolaze sa takvom polisom osiguranja u džepu.

- Ja mislim da je to vrlo odgovorno i pametno uraditi, jer se time obezbeđuje da, ukoliko bude bilo kakvih problema sa zaposlenjem, nećemo imati i probleme sa kreditom - kaže Carić.

Banke se već dve godine ne zadužuju u inostranstvu radi kredita koje potom plasiraju na domaćem tržištu. Tražnju za kreditima zadovoljavaju iz domaćih izvora i tekućeg priliva na već odobrene pozajmice. Onaj trenutak kada se suma kredita privredi i stanovništvu ponovo poveća biće znak da smo izašli iz ekonomske krize.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti banke klijent banke klijenti banke osiguranje kredita osiguranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana