Tekst objavljen: 24.04.2014 9:00        


Dinarske kredite moguće je uzeti uz godišnju kamatu od 17,5 do 22 odsto. Dvogodišnji zajam od 230.000 dinara u proseku košta oko 300.000 uz mesečnu ratu od 12.500 dinara. Takvu cenu diktira Vlada Srbije zaduživanjem i prodajom državnih hartija od vrednosti.

Kamata na dinarske pozajmice ne pada ispod 13 odsto

Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić tvrdi za Blic da ne treba očekivati niže kamate od onih po kojima banke od države kupuju obveznice.

- Uprava za javni dug prodavala je u martu zapise po godišnjoj kamatnoj stopi i od 13 odsto. To znači da banke neće ponuditi kamate građanima i privredi ispod toga na bilo koju vrstu zajma. Svakako će ići preko - kaže Grubišić.

Od početka godine Ministarstvo finansija je prodalo trezorske zapise vredne više od 800 miliona evra i obezbedilo zaradu oko 50 miliona evra bankama, koje su kredite davale na kašičicu. Za poslednjih šest meseci 2013. kreditiranje je smanjeno za 168 miliona dinara.

- Problem je to što nemamo dovoljno kvlitetnih potencijalnih klijenata i što su mnogi rizični iz ugla vraćanja kredita. Zato banke i ulažu novac u državne hartije - kaže za Blic Vladimir Čupić, predsednik IO AIK banke.Aleksandar Ćalović, zamenik predsednika IO Čačanske banke, dodaje „da su zapisi jedan od načina da banke uposle novac”.

- Na državnim hartijama se dosta zarađuju. S druge strane, nemate dobra preduzeća kojima bez rizika možete dati kredit, a mnogo je nenaplativih zajmova - kaže Ćalović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
dinarski krediti dinarski kredit krediti zaduženje zaduženost banke klijent banke klijenti banke kamata na kredite kamate na kredite

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana