Tekst objavljen: 07.07.2018 10:01        


Na jednom mestu, sajtu Narodne banke Srbije, odskora građani mogu da se informišu o kretanju efektivnih kamatnih stopa za kredite i tako uporede cenu od banke do banke za željeni proizvod. Podaci o ceni bankarskih usluga su prikupljeni na osnovu ankete u kojoj su učestvovale sve banke, a odnosi se na stanje od 31. marta ove godine i biće određenom dinamikom dopunjeni.

Kamate na dozvoljeni minus kreću se od 9,71 do 41,63%

- Cilj objavljivanja ovih podataka o ceni koštanja kredita jeste pre svega da se građani upoznaju sa značajem praćenja efektivne kamatne stope, kao kamatne stope koja uključuje sve troškove, kao što je na primer s davanjem, korišćenjem i vraćanjem kredita, koje korisnik finansijskih usluga plaća kroz kamate, naknade, poreze. Poređenjem efektivnih kamatnih stopa građani imaju mogućnost da se kod različitih banaka informišu o uslovima - ističu u Narodnoj banci Srbije.

Sagledati informacije i potrebe

S obzirom na to da banke svoje poslovanje uređuju svojom poslovnom politikom, kojom utvrđuju način i uslove pod kojima pružaju određene finansijske usluge, ukazuju u NBS, svaki korisnik ima mogućnost da se kod različitih banaka informiše o tim uslovima i, na kraju, na osnovu dobijenih informacija i sagledavanja svojih potreba, odluči da li će i s kojom bankom zaključiti ugovor.

Informacije se mogu dobiti o kretanju efektivne kamatne stope za dozvoljeno i nedozvoljeno prekoračenje, kreditne kartice, gotovinske kredite, potrošačke, kredite za kupovinu automobila i stambene.

Kolika je EKS za stambeni, keš, auto kredit, kartice, minus...

A kada se na blic pogleda kretanje efektivne kamatne stope, jasno je zašto je itekako važno njeno poređenje. Tako godišnja cena dozvoljenog minusa kreće se od 9,71 odsto pa do 41,63 odsto, dok nedozvoljenog od 11,57 do 81,07 odsto. Tako godišnja kamatna stopa za kreditnu karticu može da iznosi 15,97 dosto do 33,29 odsto. Razlike su i kod ostalih bankarskih proizvoda, odnosno kredita, a efektivne kamatne stope zavise i od ročnosti, da li je kamatna stopa promenljiva ili fiksna, sa ili bez depozita, kao i da li je kredit indeksiran ili ne.


I Vrhovni kasacioni sud o efektivnoj kamatnoj stopi

Inače, poslednjih nedelja navođenje efektivne kamatne stope naročito je privuklo pažnju, kada je Vrhovni kasacioni sud doneo pravni stav u vezi toga da li banka može da naplaćuje troškove obrade kredita.

- Banka ima pravo na naplatu troškova i naknada bankarskih usluga. Odredba ugovora o kreditu kojom se korisnik kredita obavezuje da banci plati troškove kredita nije ništava ukoliko je ponuda banke sadržala jasne i nedvosmislene podatke o troškovima kredita.

Uz ovu rečenicu, međutim ide i objašnjenje i na koji način ti troškovi moraju da budu i iskazani.

- Troškovi obrade kredita i puštanja kredita u tečaj, kao i drugi troškovi koje banka obračunava korisniku prilikom odobravanja kredita ili koji su poznati na dan obračuna i koje banka obračunava korisniku u toku realizacije ugovora o kreditu, mogu biti iskazani u procentualnom iznosu i naplaćuju se samo kroz obračun efektivne kamatne stope.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Vrhovni kasacioni sud banke Narodna banka Srbije bankarske kamate kamata na dozvoljen minus godišnja kamata efektivna kamata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana