Tekst objavljen: 07.01.2017 10:00        


Stambeni krediti nikada nisu bili povoljniji, a cene kvadrata niže su nego ranije. Agenti za nekretnine, naravno zbog prirode svog posla, savetuju kupovinu što pre, dok građani čekaju dodatno pojeftinjenje.

Kamate su niske, kvadrat je jeftin, kupci su neodlučni

- Planiram kupovinu stana pet godina. Kamate su sada dvostruko niže nego tada, a cene su neznatni niže. Ako tako gledamo, uštedeo sam malo novca, ali sam oko 10.000 evra dao svojim stanodavcima - kaže Petar Mirković (36) koji sa suprugom i dve ćerke već 10 godina vodi podstanarski život.

I dalje čeka ponudu iz snova, a ne osvrće se na najave poskupljenja.

Cene u Beogradu se kreću od 500 evra po obodu do 8.000 evra na Dedinju

Nebojša Rapajić, vlasnik agencije za prodaju nekretnina, kaže da u budućnosti očekuje skok cena.

- Bilo je zatišje u prodaji nekretnina. Međutim, u poslednjih godinu i po dana se sve stabilizovalo. Sada su povoljniji uslovi kredita i cene povoljne. U narednom periodu očekuje se da će da će veliki strani investitori ulagati u izgradnju objekata po Beogradu, a potražnja će biti sve veća. Samim tim Beograd će postati meka za gradnju u ovom delu Evrope, a cena nekretnina biće u porastu - objašnjava Rapajić.

Nedeljko Malinović takođe smatra da je trenutno najpovoljniji period za kupovinu, ali i prodaju nekretnina.

- Cene sada su dosta niske i kreću se od 800 evra po metru kvadratnom po obodima grada, pa do 5.000 evra na ekskluzivnim lokacijama poput Dedinja i užeg centra. I krediti su jeftini. Bilo bi najpametnije da se sada ulaže u nekretnine jer verujem da će vrlo brzo cene istih početi da rastu. Sada se malo gradi, a priliv stanovništva je dosta veliki. Prošlo je osam godina otkad je počela kriza, te se nadamo da će vrlo brzo proći i ovo stanje stagnacije - kaže Malinović. 

On dodaje da bi građani trebalo da sagledaju stvari iz ugla da nikada jeftinije neće moći da kupe nekretninu.

- Ako neko kupuje, bolje da sada kupi, ali onaj ko prodaje, proda sada. Iako će jeftino prodati, on će moći i jeftino da kupi - naglašava Malinović i dodaje da u Beogradu ima bar 100.000 podstanara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    Милош 20.12.2016 11:47

    Агент, немаш ти појма да ти ја кажем. Ако очекујеш да продаја порасте мораће банке да промене кредитцону политику. А док НБС не аминије нема од порасти цене квадрата. Јер оном коме треба стан углавном не испуњава услове за кредит. А са минималцем у Србији немогуће је добити кредит за стан.

  2. User image
    БоБ 20.12.2016 15:42

    цене квадратног метра стана су у порасту. Баш зато што су камате на стамбене кредите ниске.

  3. User image
    Q 09.01.2017 10:25

    Prica za naivne...Sta vise reci...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rast cene nekretnina cena nekretnine kupovina nekretnine prodaja nekretnine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana