Tekst objavljen: 13.11.2013 9:00        


Kamate na štednju u Srbiji su ove godine na istorijskom minimumu i iznose na evre od 0,30 odsto za uloge po viđenju do četiri odsto na maksimalno oročenje od 36 meseci.

Kamate za štednju u bankama na istorijskom minimumu

Građani prema podacima Narodne banke Srbije, najčešće svoje depozite polažu na šest i 12 meseci,a na ovaj rok kamata su 2,80 do 3,50 odsto, što je i dalje najveći prinos u regionu, ali u odnosu na prethodne godine, u našoj zemlji, su duplo manje.

NEKAD I SAD

Banke su se pre sedam godina otimale o štediše da bi prikupile što više depozita i nudile su kamate koje su se na evre kretale u proseku od pet do osam odsto, a kod nekih banaka i do 11 odsto na godišnjem nivou. Na dinare su iznosile od šest od 18 odsto. Takva ekspanzija je trajala sve do pre dve godine kada je NBS "preporučila" da se kamate na štednju smanje, i pri tome je ostala do danas. Kako očekuju bankari i centralna banka, kamate na štednju će nastaviti da padaju.
Na nižim kamatama insistiraju i Narodna banka Srbije, koja zahteva da se kamate svedu na nivo koji neće da ugrožava finansijsku stabilnost, kao i bankari koji kažu da im više nije potrebno deviza i dinarima, jer ni sadašnjih 8,4 milijardi evra štednje nemaju kome da plasiraju.

Smanjenje kamata na depozite nije oteralo štediše iz banaka, naprotiv ulozi rastu. Prema podacima NBS od septembra prošle do septembra ove godine, devizna štednja je povećana za 5,6 odsto, ili za 470 miliona evra, a dinarska za 32,6 odsto, ili za više od 5,8 milijardi dinara.

- Postepeno smanjenje kamatnih stopa na štedne uloge svakako ne daje osnova za tvrdnju da štednja više nije isplativa - navode u NBS i dodaju da je ona "u smislu prihoda od kamate možda manje profitabilna, ali je zato sigurnost isplate važniji motiv koji opredeljuje građane da štede u bankama".

- Uz to, potvrdilo se da naši građani pretežno ne polažu štednju u banke koje nude visoke kamatne stope, već u banke čijim su uslugama i proizvodima najzadovoljniji. Činjenica da je štednja stranaca dostigla iznos od blizu 300 miliona evra takođe govori u prilog tome da je štednja u Srbiji i dalje isplativa i sigurna.

Prema rečima Branka Živanovića, profesora na Beogradskoj bankarskoj akademiji treba očekivati da će doći i do blagog porasta štednje, što je rezultat, pre svega, pripisa kamata iz prethodnog perioda, kada su one bile na zavidno visokom nivou i nešto manjeg priliva novih depozita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
banke Srbija dinarska štednja devizna štednja kamata na štednju kamate na štednju nedelja štednje 2013 Nedelja štednje štediše štednja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana